Lélek

Mosolygós depresszió – gyakoribb, mint hinnéd, és nagyon könnyű eltitkolni

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.19 | 11:25

A depresszió szót hallva szinte mindenkinek egy magzatpózban szenvedő, letargikus ember képe ugrik be, ám ez a fajta betegség sokkal rafináltabb, mint, hogy ennyire könnyen fel lehessen fedezni. A mosolygós depresszió ott is felütheti a fejét, ahol nem is számítasz rá, és nem kevésbé veszélyes, mint más depressziós állapotok.

Illusztráció: freepik.com

A magasan funkcionáló depresszió, amelyet sokszor “mosolygós depresszióként” is emlegetnek, egy olyan állapot, amelyben az érintettek külsőleg jól működőnek tűnnek, de belül küzdenek a depresszió tüneteivel.

Ez a depresszió forma nem szerepel hivatalosan a diagnosztikai kézikönyvekben, de a tünetek valósak és komoly hatással lehetnek az érintettek életminőségére.

Fontos tudnunk, hogy a depresszió nem egyenlő a tartós szomorúsággal, melyet például egy tragikus élmény vált ki. Míg utóbbi esetében a kialakult tüneteket egy konkrét eseményhez lehet kötni, mint a szerelmi bánat vagy egy szerettünk halála, addig a depresszió tüneteihez nem kell “látványos” kiváltó ok, az látszólag a semmiből alakul ki.

A mosolygós depresszió jelei közé tartozhatnak

  • Negatív önértékelés: A pesszimizmus és az önmagunkkal szembeni negatív beszéd gyakori jele lehet a depressziónak.
  • Érdeklődés elvesztése: Ha már nem találsz örömet azokban a tevékenységekben, amelyeket korábban élveztél, ez figyelmeztető jel lehet.
  • Fáradtság és kimerültség: Az érintettek gyakran érzik magukat fáradtnak és kimerültnek, még akkor is, ha amúgy aktívak.
  • Alvászavarok: A depresszió befolyásolhatja az alvási mintákat, okozhat alvászavart de túl sok alvást is.
  • Étkezési változások: Az étvágy változása, legyen az étvágytalanság vagy túlevés, szintén gyakori jelenség.
  • Szociális visszahúzódás: Még ha az érintett személy társaságban van is, előfordulhat, hogy visszahúzódik és elszigeteli magát.
  • Koncentrációs problémák: A döntéshozatali és koncentrációs képesség csökkenése is jel lehet.

Fontos megjegyezni, hogy a magasan funkcionáló depresszió nem kevésbé súlyos, mint más depressziós formák; egyszerűen kevésbé látható a külvilág számára. Ha bármelyik fent említett tünetet tapasztalod, fontos, hogy fordulj szakemberhez, hogy mihamarabb célzott segítséget kapj.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló