Nők

Ha jó a parfüm, jobb lesz a szex is?

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.27 | 20:55

Az parfüm és a szex évszázadok óta elválaszthatatlanok egymástól, kezdve Kleopátra történetétől, aki állítólag parfümmel áztatta át hajóvitorláit, hogy elcsábítsa Marc Anthony-t, egészen Marilyn Monroe vallomásáig, miszerint csak Chanel No. 5-öt viselt az ágyban. A parfümreklámok is erősen támaszkodnak az érzéki képi világra. Ma pedig a TikTok influenszerei - akik a #perfumetok robbanásának hátterében állnak - videókat készítenek csábító illatokról, amelyek állításuk szerint őrületbe kergetik a férfiakat.

Míg a narratíva gyakran arról szól, hogy a parfüm egy csábításhoz használatos eszköz, addig a szakértők szerint az parfüm egy hatékony eszköz lehet a saját szexuális élvezetünk javítására is.

Ez az ígéret nem is jöhetne jobbkor: a párok közötti szexualitás, megélés és intimitás nagy átlagban csökkenő tendenciát mutat, különösen a fiatal felnőttek körében, a kutatások szerint. Ennek egy része a stresszel lehet összefüggésben, mondja Dr. Nan Wise, engedélyezett pszichoterapeuta, kognitív idegtudós, szexterapeuta és a Why Good Sex Matters című könyv szerzője.

A stresszt okozó ingerek, mint például az állandó okostelefon-értesítések, a szimpatikus idegrendszert folyamatos éberségi állapotban tartják, megakadályozva, hogy ellazuljunk és megnehezítik, hogy jelenben tudjunk maradni a figyelmünkkel, akár szex közben is – mondja Dr. Wise. „Egy túlstresszelt kultúra vagyunk, amely küzd az anhedóniával – az öröm megélésének képtelenségével – a védekező rendszerek aktiválása miatt, ami az életmódunkból ered.”

A megoldás Dr. Wise szerint az, ha lecsillapítjuk a túlstimulált szimpatikus idegrendszerünket. El kell jutnunk oda, hogy jelen lehessünk és figyeljünk az érzéseinkre, hogy a szex hozzáférhetőbbé és élvezetesebbé váljon – írja a WomensHealthMagazine.com.

És itt jön képbe az illat. Az illat az egyik legősibb és legmegragadóbb érzék, amely szorosan kapcsolódik az emlékekhez, és hatékony eszköz lehet arra, hogy kiszabaduljunk a gondolataink börtönéből és befelé figyeljünk.

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay

Az illat és a szex tudománya

Ha végig sétálunk egy áruházban és különböző parfümöket szaglászunk, akkor megfigyelhető, hogy “indokolatlan” boldogságot, nosztalgiát vagy vágyat érzünk bizonyos parfüm illatolása közben, míg másoktól semmit. Nos ezt az olfaktoros kéregnek köszönhetjük. Ez az agyterület dolgozza fel a szagokat és gyorsan kommunikál a limbikus rendszerrel – beleértve az amygdalát és a hippocampust – amelyek az érzelmeket és az emlékeket dolgozzák fel.

Rengeteg tudományos irodalom vizsgálja, hogyan befolyásolhatja az parfüm az agyi funkciókat, de a lényeg az, hogy az illat mélyen képes megváltoztatni a hangulatunkat – és hangulatba hozni minket. A parfüm szexuális vágyra gyakorolt hatásának egy része a klasszikus kondicionálásnak köszönhető – egy jól ismert elmélet arról, hogyan tanulja meg az agyunk tudattalanul összekapcsolni két ingert, mondja Dr. Sanam Hafeez, engedélyezett neuropszichológus és a Columbia Egyetem klinikai pszichológia oktatója.

Ha például gyakran viselsz egy bizonyos parfümöt szexuális élvezet közben, az agyad megtanulja ezt a parfümöt a szexuális tevékenységgel társítani, és a klasszikus kondicionálás elmélete szerint végül az parfüm önmagában is növelheti a libidót. „Az illatok hormonális változásokat idézhetnek elő, amelyek kapcsolatban vannak a szexuális kontaktus kezdeményezésével és a szexuális működés és vágy szabályozásával” – mondja Dr. Hafeez.

Az intimitás illatjegyei

Az egyén illatjegyek iránti vonzalma rendkívül egyedi, de vannak bizonyos aromák, amelyekről általánosan ismert, hogy növelik a szexuális teljesítményt – vagy a relaxáció elősegítésével, vagy hangulatjavítás révén. A jázmin, rózsa, levendula, szantálfa, sáfrány, ylang-ylang és ambra csak néhány azok közül, amelyekről tanulmányok kimutatták, hogy hatással vannak a hangulatra.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló