Életmód

Ezek a “valamik” a tengeri világ legundorítóbb állatai

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.21 | 06:45

Nehéz megtippelni, mi is van a képeken, de így, a halszezon előtt fontos lenne meghatározni.

Nézd végig ezeket a képeket, és áldod majd a sorsod, hogy csak hínár akadt a lábujjad közé azon a bizonyos balatoni strandon. Ezek az élőlények a tenger mélyén több tíz vagy száz méter mélységben úszkálnak, kevesen találkozhattak a sokkoló látvánnyal, a gizmodo.com azonban, mindannyiunk örömére, összegyűjtötte a vízi világ tíz legvisszataszítóbb állatát.

Koboldcápa

koboldcápa
Forrás: Wikimedia Commons

Nézd meg ezt az elragadó koboldcápát! A Mitsukurina owstoninak becézett állat rózsaszín külseje megtévesztő, mert valójában egy vérszomjas fenevadról van szó. A véletlenszerű találkozástól szerencsére addig nem kell félned, amíg Ausztrália környékére nem merészkedsz, a cápa ugyanis ott él, és jó mélyre kell buknod, mert körülbelül 1300 méter mélyen lehet vele összefutni.

Ászkarák

ászkarák
Forrás: Tach_RedGold&Green/Flickr

Az óriás ászkarák sem az ártatlan tekintetével ejt majd rabul és nem csak azért, mert nehéz meghatározni, hol is van a tekintete. Az állat kicsiben sem vonzó, ráadásul képes akár 35-36 centiméterre is megnőni. Ragadozó lévén mindenképpen kerüld el, bár a találkozáshoz minimum 500 méterre kell lemerülnöd Mexikó partjainál.

Dumbo polip


A Dumbo Polip talán a legvisszafogottabb szereplője összeállításnak, kellemes, kalapszerű kinézetével egy gyengébb pillanatban még aranyosnak is nevezhető. Az állat ragadozó, de szerencsére megelégszik a krillek vagy a medúzák levadászásával.

Ördöghal

Az ördöghal előzékenyen már a nevével is figyelmeztet: itt ne számíts semmi jóra! Ha illusztrálni kellene a világ legundorítóbb állatait, ez a hal lenne a modell. Az ördöghalak fenyegető közelségben, Európa és Észak-Afrika határán lesik áldozataikat, igaz, minimum 1000 métert kell lefelé utaznunk, ha bele akarunk nézni az igéző szemükbe.

Chauliodus

Messina_Straits_Chauliodus_sloani
Forrás: Wikipedia

Sokat mondó, hogy a Chauliodus a viperhalak családjába tartozik. Igazán nagy bendővel bír, egy kimerítő lakoma után testének akár 63 százalékát is el tudja foglalni a zsákmány. Szerencsére, csak tengeri halakkal táplálkozik és soha nem merészkedik a partra. Olyan 2800-3000 méter mélyről mondjuk elég nehéz is.

Szellemcápa

zjql0yforw2yrs27wz7r
Forrás: Wikimedia Commons

Amikor titokban kaliforniai vagy hawaii utazásról álmodozol, gondolj bele, hogy vágyaid helyszínén egy óvatlan pillanatban akár egy jól megtermett szellemcápát is utadba sodorhat a sors. A neve tökéletes, bár előbb jut eszünkbe róla egy szellem, mint egy tengeri élőlény, nem érdemes megidézni. Megnyugtató, hogy az állkapcsát a tudósok a nyulakéhoz hasonlítják, de nem répát, hanem halat és kagylót eszik, és egy kagyló széttörése szinte rutinmunka a számára. Úgyhogy ne ingereld, mert a szakértők szerint a sípcsontodat is ezzel a könnyedséggel roppantja ketté. Persze ehhez is le kell merülnöd legalább 500 méter mélyre.

Tüskéscápa angolna

lwtkgsrwocamg0dpb1s7
Forrás: Wikipedia

Tüskés, cápa, angolna. Szavak, amelyektől külön-külön is kiverhet a (tenger)víz, de van egy állat, amely egyesíti ezeket. Bár néha pelikáncápának is becézik, mivel állkapcsa hasonló a madáréhoz, szerencsére csak rákok és halak szorulnak be közé.

Vámpírkalmár

Az ég áldja az ichtiológia (halakkal foglalkozó állattan) tudósait, hogy ennyire beszédes neveket adtak a tengeri élőlényeknek! A vámpírkalmár már a nevével is távol tartja magát tőled, a borzalmas külcsín dögevő belsőt rejt, ez a puhatestű csak halott állatok tetemével táplálkozik.

Chiasmodon niger


Az angolul black swallowerként is ismert hal körülbelül 3000 méter mélyen él a tengerben, ezért elég nehéz táplálékot találnia, szinte mindent megkóstol, ami arra jár. Az élelemszerzésnek formai akadályai nincsenek, a Chiasmodon niger egy nálánál nagyobb példányt is el tud fogyasztani.

Fodros cápa

Gondolj bele, mire vagy képes (jó esetben) 32 foggal, majd képzeld el, milyen lenne, ha 300 lenne a szádban. A fodros cápa ennyivel várja a bekebelezett táplálékát, a rágószervek ráadásul úgy működnek, mint egy tépőzár, esélytelen kibújni közülük. Az sem könnyíti meg az áldozat dolgát, hogy 25 sornyi fog közül kellene kiszabadítania magát.

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Hogy tetszett? Regisztrálj, és csak azt kapod, ami igazán érdekel!
Belföld
Külföld
Bulvár
Tech
Tudomány
Lepj meg!

Belépve nem neked kell a hírek után menned!*

*Hiszen a hírfolyamodba viszi a folyamatosan tanuló algoritmusunk Regisztrálok!
Még többet innen:
Nuus
Tetszett a cikk?

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
A következő cikkek betöltése folyamatban...