Életmód

Itt a megoldás: ettől lehet fogyni a legjobban!

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.22 | 18:25

Kardio edzés vagy izomépítés? Esetleg a kettő együtt? Évtizedek óta fennálló dilemma ez azok számára, akik meg akarnak szabadulni a túlsúlyuktól.

Sokáig mondták a szakértők, hogy aki fogyni akar, kardioedzéseket végezzen, vagy kis, 1-2 kilós súlyokkal dolgozzon, és sok sorozatot teljesítsen egymás után. Zsírégetés szempontjából a futás volt a legegyszerűbb megoldás, a nagyobb súlyok emelgetését viszont tiltották, mondván: az csak növeli a testsúlyt. A life.hu összeállítása szerint ez a nézet ma már erősen meghaladott, ám odáig még nem jutottunk el, hogy széles körben elterjedt volna, mit és hogyan eddzenek a fogyni vágyók.

Egy biztos: a kardio, vagyis a kardiovaszkuláris edzés javítja a szív- és érrendszer egészségét, valamint az állóképességet. Jó ideig a futást tartották a kardioedzések leghatékonyabb módjának, ám ma már tudjuk, hogy ez sem való mindenkinek: normál testsúly és megfelelő edzettségi szint mellett is okozhat sérüléseket, pláne egy túlsúlyos vagy elhízott embernek, hiszen minden egyes lépésnél a saját testsúly akár 2-3-szorosa terhelődik a lábakra. Nekik és a futást utálóknak is jó hír, hogy ugyanolyan hatást érhetnek el biciklizéssel, tempós gyaloglással, úszással, túrázással, HIIT edzéssel (magas intenzitású intervall edzés) és minden pulzusszámot növelő mozgásformával.

Ráadásul a kardiónak étvágycsökkentő hatása is van: egy vizsgálat résztvevői a következő 24 órában 11 százalékkal kevesebb ételt fogyasztottak, mint máskor. A vizsgálat ugyan HIIT edzést végzők körében készült, de az alacsony intenzitású karido is csökkenti az étvágyat és fokozza az anyagcserét. További pozitív előnye az állóképességet fejlesztő sportoknak a vércukorszint és a vérnyomás csökkenése, a vér oxigénszállítási kapacitásának növelése is, hogy az immunrendszer és az idegrendszert erősítéséről, a stressztűrő javilásáról ne is beszéljünk. Ráadásul kardio edzés közben egy idő után boldogsághormonok kezdenek termelődni.

Ugyanakkor az izomépítésnek is vannak előnyei.  A súlyzós edzés növeli az alapanyagcserét, így több kalóriát éget el a szervezet, ami egyenes út a zsírvesztéshez. Maga az ellenállással végzett tréning nem éget annyi zsírt, mint a kardio, viszont a súlyokkal végzett edzés egész nap fenntartja a lassú égést, ami összességében nagyobb és folyamatos kalóriaégetést eredményez. Tehát, minél több izmot építünk, annál több kalóriát égetünk el. Egy tanulmány szerint azok a nők, akik súlyzós edzéseket végeztek, szemben a kardiósokkal, ugyanannyi idő alatt lényegesen több hasi zsírt veszítettek. A háti zsír és hasonlóan makacs területek szintén jobban reagálnak az erősítő, mint az állóképesség-növelő edzésekre.

Összefoglalva tehát a tapasztalatokat, kimondható: a súlyzós edzés a zsírégetésre és a sovány izomépítésre a legmegfelelőbb, de a mérsékelt intenzitású kardio segít a fogyásban, javítja a szív- és érrendszer egészségét, valamint segít a felépített izomzat fenntartásában. Mindkettőre szükség van, de a lényeg az, hogy a mozgás úgy segítse a fogyást, hogy a céljaink elérése mellett élvezetet is okozzon.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló