Lélek

Nem csak a nőket érinti a változókor!

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.23 | 14:55

A menopauza, amely minden ötven év feletti nő életében bekövetkezik, jelentős fizikai és pszichológiai változásokat okoz. Kevesebb szó esik viszont a "férfiklimaxról", amely lassabban zajlik és kevésbé feltűnő.

A férfiaknál a változókor során a tesztoszteronszint csökkenése tapasztalható, ami befolyásolja a nemi vágyat, a serdülőkori fejlődést, valamint a mentális és fizikai energiát és az izomtömeget is. Az andropauza, amely az ötven év feletti férfiakat érinti, hosszabb ideig tart, mint a menopauza, általában a 60-70 éves korosztályban zárul le. Nem minden férfit érint a férfiklimax, mert némelyek még idős korban is megőrzik a tesztoszteronszintjüket, így a változások kevésbé nyilvánvalóak.

Illusztráció: pixabay

 

A férfi hormonok csökkenése elősegíti a női hormonok dominanciáját, így megváltozik a hormonális egyensúly. A tesztoszteronszint már fiatalabb korban is csökken, de ez 50 éves kor alatt évente csak körülbelül 2 százalék, ami nem szembetűnő.

Tünetei:

csökkenő nemi vágy, szexuális problémák

kevesebb energia, fáradékonyság

ingerlékenység, hangulatingadozások

alvászavarok

hízás, deréktáji súlygyarapodás

nagy fokú izzadás

csökkenő sportteljesítmény és izomerő

mogorvaság, lehangoltság

depresszió

önértékelési problémák

A férfiklimax tünetei gyakran életmódbeli és pszichológiai okokra vezethetők vissza, mint például stressz, szorongás, alváshiány, helytelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás. Ezek a tényezők súlyosbíthatják a merevedési zavarokat, a nemi vágy csökkenését és a hangulati ingadozásokat.

A tünetek enyhítésére a tesztoszteronpótlás nem javasolt a vele járó egészségügyi kockázatok miatt. Az alkohol és a grapefruit kerülendő, mivel ezek befolyásolhatják a hormonszintet. A tesztoszteron termelését az edzés, cink, C- és E-vitaminok fokozhatják, míg a libidót az L-arginin, szójatermékek és alacsony zsírtartalmú ételek segíthetik. Fontos az orvossal való konzultáció és a panaszok megbeszélése, mivel a tünetek gyakran életmódváltással kezelhetők, de súlyos esetekben hormonpótlásra is szükség lehet.

 

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.