Gasztró

Jó hír a sör szerelmeseinek!

  • Szerző:nuus
  • 2024.05.07 | 19:30

Szeretsz sört inni? Akkor örülhetsz, mert egy friss kutatás szerint a sör – akár alkoholos, akár alkoholmentes – pozitív hatással lehet a bélflórára. Márpedig ami jó a bélflórának, az általában jót tesz az emberi szervezetnek is. Fontos megjegyezni, hogy a mérték az érték: napi 1 sörről van szó csupán!

Fotó: freepik.com

A kutatás eredményei

A Journal of Agriculture and Food Chemistry szakfolyóiratban publikált tanulmány vezetői 4 héten keresztül vizsgálták férfiak egy csoportját, akik naponta egy doboz alkoholos (0,33 liter, 5,2% alkoholtartalmú) vagy alkoholmentes sört fogyasztottak. A kutatók a kísérlet végén a résztvevők bélflóráját elemezték, hogy megállapítsák, a sörfogyasztás hogyan befolyásolta a bélben élő baktériumok összetételét és számát.

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a 4 hetes sörfogyasztás mind az alkoholos, mind az alkoholmentes sör esetében kedvezően befolyásolta a bélflórát. A résztvevőknél több mint 20 jótékony bélbaktérium számában következett be növekedés. Ez azért is fontos, mert a változatosabb összetételű bélflóra általában egészségesebb állapotot jelent, mint a kevesebb baktériumtípussal rendelkező.

Miért jó a sör a bélflórának?

A kutatók szerint a sörben található fermentált összetevők és a polifenoltartalom lehetnek felelősek a kedvező hatásokért. A fermentált élelmiszerek és italok általában jót tesznek a bélflórának, és hozzájárulnak a jótékony baktériumok megtelepedését segítő környezet kialakulásához a bélben. A polifenoltartalom pedig gyulladáscsökkentő hatással bírhat.

Fontos megjegyzések

Fontos megjegyezni, hogy ez a kutatás csak egy kis mintán végezték, és további vizsgálatokra van szükség a sör bélflórára gyakorolt hatásának teljes megértéséhez. Ezenkívül a sörfogyasztásnak más lehetséges egészségügyi következményei is vannak, amelyeket figyelembe kell venni.

Ne feledd: A mérték az érték! A túlzott alkoholfogyasztás káros lehet az egészségre.

Forrás: Blikk.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló