Környezet

Ketyeg az óra! Ennyi van hátra a kipusztulásig egy szuperszámítógép szerint

  • Szerző:nuus
  • 2024.05.13 | 15:30

Az emberiségre leselkedő fenyegetések sokasága riasztó: klímaváltozás, halálos vírusok, nukleáris katasztrófák, mesterséges intelligencia. De vajon mikor üt a végítélet órája? A Föld sorsa egyértelmű: a tudomány jelenlegi állása szerint a Nap 5 milliárd év múlva vörös óriássá válik, elnyelve bolygónkat. Azonban az emberiségnek nem kell vele pusztulnia, valószínűleg jóval hamarabb ki fog halni.

Fotó: freepik.com

A lehetséges végkifejletek között kiemelt szerepet játszik a klímaváltozás. A Bristoli Egyetem kutatói szuperszámítógépes szimulációval vizsgálták ezt a forgatókönyvet, arra a kérdésre keresve a választ, hogy mikor és hogyan következne be az emberiség pusztulása a klímaváltozás következtében.

A Nature Geoscience folyóiratban megjelent tanulmány és a szimuláció eredményei szerint a jövőben a kontinensek egyetlen szuperkontinenssé egyesülnének (Pangea Ultima néven), ahol elviselhetetlen körülmények uralkodnának: 40-50 Celsius-fokos átlaghőmérséklet, megnövekedett szén-dioxid-szint, kevés édesvíz és magas páratartalom. Alexander Farnsworth, a tanulmány vezető szerzője szerint ezek a körülmények az emberiség és számos más élőlény kihalását okoznák.

“Az emberek – sok más fajjal együtt – kihalnának, mivel képtelenek lennének izzadással elegendő hőt leadni a testük lehűtéséhez”

– fogalmazott a kutató.

Azonban nem kell azonnali pusztulástól tartanunk. A szuperszámítógép becslése szerint még 250 millió évünk van a teljes kipusztulásig.

Forrás


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló