Életmód

Vajon a férfiak vagy a nők cigiznek többet?

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.17 | 09:13

A válasz kevésbé adja magát, mint hinnénk.

Nem nemek kérdése a cigizés, hanem az adott társadalomtól függ, hogy ki és mikor gyújt rá. A harmadik világbeli országokban a férfiak lényegesen többet pöfékelnek, mint a nők. Ez részben érthető: a politikai, illetve gazdasági hatalom az ő kezükben összpontosul, ők döntik el, mihez kezdenek szabadidejükkel, pénzükkel. De mi a helyzet a fejlett országokban?

Casey Roulette antropológus, a Washingtoni Állami Egyetem munkatársa szerint, a legtöbb társadalomra jellemző, hogy a nők ritkábban gyújtanak rá, mivel féltik gyerekeik egészségét, plusz aggódnak, hogy cigiszagúan kevésbé vonzóak a párjuk számára.

A nyugat-afrikai Kongó-medencében teljes nemek közti egyenlőségben élő aka örzs hölgytagjai ugyanakkor előnyben részesítik a dohányzó férfiakat, mivel a cigarettázást a magas kockázatvállaláshoz kötik, így feltételezik, hogy az ilyen férfi magabiztosabban képes ellátni családját.

Így érthető, hogy az aka közösségben a férfiak 94 százaléka dohányzik, míg a nőknek csupán 5 százaléka gyújt rá. A kutatók nem a szavaknak hittek, az eredményeket nyálteszttel hitelesítették, ami megmutatta, hogy a válaszadó rágyújtott-e a közelmúltban.

kép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Tuti tipp a másnaposság ellen!
  • szerző:nuus
  • 2023. 01. 18.