Életmód

Belegondoltál már abba, mivel megy el egy munkanapod?

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.22 | 10:38

A képernyők miatt érzed úgy, hogy nincs egy szabad perced sem.

A 2017-es TED konferencián állt elő a sármos Alter profeszor a saját verziójával, számol be a Business Insider.

A New Yorkban élő pszichológus olyan grafikont villantott, amelyen egymás alatt ábrázolt három átlagos munkanapot, pár elmúlt év összegzéseként. Azaz, hogy mivel töltöttünk 24 órát egy 2007-es, egy 2015-ös és egy idei hétköznapon.

A hivatalos statisztikákat és a Moment nevű, okostelefon használatot monitorozó alkalmazást alapul véve a nyolc óra munka, nyolc óra pihenés, nyolc óra szórakozás eleje stimmel csak.

Az alvás és a munka ugyanolyan tartamot ölel fel mindhárom évben; ezek a nap 2/3-át uralják is, évtől függetlenül. Egy kisebb sávot töltünk ki a túléléshez szükséges tevékenységekkel (evés, tisztálkodás), amely szintén nem változott az évek során.

via GIPHY

De az ezeken túl fennmaradó, minket egyénivé tevő, ún. „szabad” időnk, ami pár órányira rúg csak, drámai változáson ment keresztül. 2007-hez képest eléggé megborult, mióta a képernyők zabálják fel a perceinket. Gyakorlatilag minden értékes pillanatot elszipkáznak, ahogyan ezt Alter kutatása megállapítja.

Egy rendkívül soványka szelete marad csak a munkanapunknak…

ahol megtörténik a csoda. Itt élhetnénk úgy, mint emberi lények.

A pszichológus arra kér mindenkit, hogy gondolják át a telefonhoz, laptophoz és tablethez való viszonyukat. Van, amikor földrajzi oka van, hogy ezeken a csatornákon érintkezünk emberekkel, például ha a Skype-on tudunk messze lévő szeretteinkkel beszélgetni, de ez a mód akkor is frusztrációt és az elszigeteltség érzését okozza.

Egy egészséges egyensúly kialakítása volna a cél, tehát a közösségi média és az eszközök tervszerű hanyagolása, időnként.

Arra figyelmeztet, akárcsak Annie Dillard, a The Writing Life című, 2013-as könyv szerzője, aki szerint

Ahogyan a napjainkat töltjük, úgy éljük az életünket. Bölcsen használjuk ki az időt!

Nyitókép: Pixabay.com/Marcocarli CC0


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló