Életmód

Vegyétek el Cartmantől a sajtos pufit! – Megvizsgáltuk a leghíresebb kövér karaktereket

  • Szerző:nuus
  • 2017.05.22 | 14:52

Május 22. az elhízás elleni küzdelem napja, ezért jól megnéztük, mi vezet ehhez a napjainkban egyre súlyosabbá váló problémához.

Mielőtt dagizni, kövérezni, zsíragyazni kezdnenék, lássuk a tényeket. Az elhízás, idegen szóval obezitás az az állapot, aminek során az emberi test kórosan sok zsírt halmoz fel magán, ami ha huzamosabb ideig fennáll, számos egészségügyi problémához vezethet. Az elhízottság mértékének meghatározására az orvostudomány a testtömegindex-számítást használja, ez a kilogrammban megállapított testtömeg és a testmagasság méterben mért négyzetének hányadosa, de az értékét lehet árnyalni a biológiai nem, az életkor, a testzsírszázalék és a zsíreloszlás figyelembe vételével is.

Összességében elmondható, hogy elhízottnak tekinthető, akinek a testtömegindexe 30kg/m2-nél nagyobb, 25 felett pedig túlsúlyról beszélhetünk. A Monty Pithon híres kövér karakterének, Mr. Creosotenak sajnos nem ismerjük az adatait, így nem tudjuk kiszámítani a testtömegindexét, de szinte biztos, hogy esetében az 50kg/m2-t is meghaladó szuper elhízottságról beszélhetünk:

Mr. Creosote – Monty Python’s The Meaning of Life

Subscribe to the Official Monty Python Channel here – http://smarturl.it/SubscribeToPython Mr. Creosote, taken from Monty Python’s The Meaning of Life. Terry Jones picked this as part of his Top 10 Monty Python Movie Moments for Esquire Magazine – When we first read this scene, out it went in the reject pile.

A különböző rasszok esetében a ugyanaz a testömegindex más megítélés alá esik, az ázsiai népesség esetében például már alacsonyabb értékeknél is jelentkeznek az elhízás egészségre káros következményei, így Japánban például 25, míg Kínában a 28-as index számít az elhízás határának. Pearl, az első Penge film kövér vámpírja viszont biztos, hogy az európai értékek alapján is túlsúlyosnak számított volna, sőt:

Pearl the Fat Vampire – Blade (original)

I do not own this video. It is for entertainment purposes only.

Bár jelenleg a világ nagy részén negatív társadalmi megítélés alá esik az elhízottság, ez nem volt mindig így. Az ókorban a termékenységgel kapcsolódott össze, a középkori Európában és Japánban a gazdagság jelképének számított, és a tehetős emberek rendszerint kövérek voltak. Ma ez már szerencsére nincs így, éppen ellenkezőleg. Az figyelhető meg, hogy a magasabb társadalmi osztályú emberek körében kevésbé jellemző az elhízás. Ők ugyanis jobb minőségű ételeket engedhetnek meg maguknak, több pénzt tudnak például testedzésre fordítani, és nagyobb is rajtuk a közösségi nyomás, hogy megőrizzék a súlyukat. A Star Wars Jabbája ebből a szempontból viszont úgy tűnik, hogy egy régi vágású arisztokrata. Ő zabál:

Már ritkaságnak számít, de azért még mindig vannak olyan helyek a világon, ahol a kövérség a szexi, ilyen például Mauritánia, ahol Gwyneth Paltrow csak A nagyon nagy ő-ben látható formájában rúghatna labdába.

Nem véletlen azonban, hogy a torkosságot/falánkságot a kereszténység egyik legfőbb bűnének tartja (erről ha máshonnan nem, a Hetedikből mindenki hallott), de ha bűn nem is, az biztos, hogy napjaink egyik legsúlyosabb népegészségügyi problémája: a WHO adatai szerint a világon sokkal több egészségügyi problémát és halálesetet okoz az elhízás, mint az alultápláltság.

Noir Se7en: Gluttony

Decided to see how Se7en scenes would look in traditional noir Black and White. I got the idea from Every Frame A Painting. I make no profit off this video.

Az elhízás egyébként az esetek többségében egy nagyon egyszerű képletre vezethető vissza: az emberek többet esznek annál, mint amennyi kalóriát el tudnak égetni egy nap alatt. A mozgásszegény életmód és a nagy energiatartalmú ételek kombinációja nyomán elég hamar megjelennek a zsírpárnák. Eric Cartmannek is kevesebb számítógép előtt ülést és kevesebb sajtos pufi majszolást ajánlunk:

Beefcake

No Description

Ebből következik, hogy az elhízás megakadályozása és visszafordítása is viszonylag egyszerű: sok mozgás és egészséges diéta kell hozzá, gyümölcsökkel, zöldségekkel, rostokban gazdag ételekkel, és lehetőleg minél kevesebb zsírral és cukorral. A csak mézzel táplálkozó Micimackó rossz úton jár:

Ennek ellenére az elhízás egy összetett folyamat, amit több tényező is befolyásol, ilyen például a genetika. Petert és Christ elnézve a Griffin gének örökítik a hízásra való hajlamot:

Az rossz életmód és a genetika mellett pedig egyes mentális betegségek is hozzájárulnak az elhízás kialakulásához.

A hízás persze nem folytatódhat a végtelenségig, bár extrém példákkal mindenki találkozott már. A szemmel látható növekedés mellett viszont egy sor láthatatlan, de sokkal súlyosabb következménye is van az elhízásnak. Kardiológiai, endokrinológiai és emésztőrendszeri betegségeket okoz, rontja a keringést, nehezíti a légzést, és ha ez nem lenne elég, neurológiai és pszichológiai zavarokhoz is vezet. A vége pedig nem az, mint a Bölcsek kövérében…

The Nutty Professor (6/12) Movie CLIP – He’s Gonna Blow! (1996) HD

The Nutty Professor movie clips: http://j.mp/1CM1rDK BUY THE MOVIE: http://amzn.to/vFPomT Don’t miss the HOTTEST NEW TRAILERS: http://bit.ly/1u2y6pr CLIP DESCRIPTION: Depressed about his weight while eating and watching TV, Klump (Eddie Murphy) dreams that he grows larger than buildings and terrorizes the city.

…hanem a halál. A kutatások szerint az elhízás átlagosan 6-7 évvel rövidíti meg a várható élettartamot, csak Európában éves szinten körülbelül 1 millió haláleset írható a túlsúly számlájára. Mi most el is indultunk futni egy csokor friss spárgával a kezünkben!

(forrás: Wikipedia)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló