Életmód

Megfőztünk egy középkori ételt – Ezt akár Mátyás király is ehette – Videó

  • Szerző:nuus
  • 2023.05.25 | 19:18

Robog tovább a sorozatunk!

10 évet töltöttem a vendéglátásban, történészként diplomázom, gondoltam ötvözöm a kettőt. Most a középkori magyarok nyomába eredtem, és utánanéztem mit ettek, és mivel fűszereztek.

Érdekes múltidézés, melyben szóba kerül az, hogy mennyire keveset is tudunk a kor gasztronómiáról. Persze vannak receptek, melyeket én sem próbálnék ki, de egy könnyen elkészíthető fogásnak nekiugrottam, így megmutatom hogyan is készül egy középkori csülök, jóféle szalonnás káposztával.

Persze barangolásunkat ma is Óbudán kezdjük, egy olyan épület romjainál mely már abban a korban is állt. A sírokból azt is tudjuk, hogy fogyasztottak ilyen jellegű ételeket, melyeket bográcsban készítettek el.

Legkorábbi beszámolóink gasztronómiai élményekről Mátyás király (1443-1490) korából származnak. Hogy ez mennyire jellegzetesen magyar nem tudni, mert ismerjük Mátyás kiterjedt nemzetközi kapcsolatait, és a tényt, hogy Itáliából kerített magának feleséget. A felhasznált fűszerekre pedig a vásári forgalomból következtethetünk, amit egy a XIII. században keletkezett budai jogkönyv szabályoz. A keletről származó fűszerek ugyanazok, mint ma. A leggyakoribb a sáfrány és a bors.

Egyéb élelmiszerek minőségét és árusítását is ellenőrizték. A mészárszéket naponta megvizsgálták, hogy „a szegény ember rövidséget ne szenvedjen”.

A kínálatban nagyrészt szerepeltek a vadhúsok: szarvas, őz, medve, vaddisznó, nyúl és szárnyasok. Halat is tonnaszám árultak. A kofáknál volt beszerezhető a száraz borsó, bab, lencse, köles, metélőhagyma és fokhagyma. De nem sorolom tovább, hiszen a paprika, paradicsom és burgonya kivételével teljesen napjaink kínálata volt fellelhető.

Magyarországon a fő étkezés 11 óra tájban volt. Sosem maradt el a leves, amely korántsem hasonlított a mai értelembe vett leveshez. A hús főzőlevét besűrítették pirított kenyér morzsájával, és erősen fűszerezték borssal, gyömbérrel. A főtt zöldséget külön tálalták.

Bízok benne, hogy ez a recept sokak tetszését elnyeri majd!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Csobot Adél odavan az exért
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 18.