Életmód

Elindult a pletyka: lemondhat Ferenc pápa

  • Szerző:nuus
  • 2022.06.07 | 13:18

A nyári programjai is ilyen irányba mutatnak szakértők szerint.

Az AP informácói szerint az olasz és a katolikus médiában folyamatosan jelennek arról forrásmegjelölés nélküli spekulációk, hogy a 85 éves Ferenc pápa a lemondását tervezi – írja a 24.hu.

Ferenc_papa_-_pixabay_cco_-_Annett_Klingner

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO/Annett Klingner

A cikk szerint Ferenc pápa nyári programjának bejelentése még erősített is a lemondással kapcsolatos pletykákon, ugyanis a katolikus egyházfő augusztusban ellátogat a közép-olaszországi L’Aquila városában rendezett fesztiválra, mely anno V. Celesztin pápa kezdeményezésére indult. V. Celesztin pedig azon kevés pápák egyike, akik XVI. Benedek pápa előtt lemondással távoztak posztjukról. V. Celesztin 1294-ben mindössze öt hónapnyi pápaság után mondott le a posztról, XVI. Benedek pedig 2009-ben látogatta meg a remetepápa sírját, és a stóláját is otthagyta. XVI. Benedek végül 2013-ban mondott le.

A spekulációk szerint a lemondás indoka lehet Ferenc pápa egyre inkább elhatalmasodó mozgásszervi problémája, a katolikus egyházfő az elmúlt hónapban egy térdműtét után tolószékben jelent meg a nyilvánosság előtt.

A lemondásról szóló pletykák azután is erőre kaptak, hogy Ferenc pápa konzisztóriumot hirdetett, melyen 21 új bíborost választhatnak meg. A konzisztórium augusztus 27-én lesz, a bíboros-kandidátusok közül 16 fő 80 év alatti, és jogosultak szavazni a Ferenc utódját megválasztó konklávén.

A l’aquilai látogatás ráadásul az augusztusra meghirdetett konzisztórium közepére esik, erre egy katolikus napilap angol nyelvű változatának szerkesztője hívta fel a figyelmet a Guardian cikke szerint. 

A brit lap szerint Ferenc pápa a konzisztórium után egy héttel fog találkozni a bíborosokkal a Vatkián központi közigazgatását érintő átszervezések kapcsán, ezek között szerepel a vatikáni hivatali vezetők megbízatási idejének korlátozása és az is, hogy nők is betölthessenek ilyen tisztségeket.

Robert Mickens, a La Croix katolikus napilap angol nyelvű verziójának előbb már említett szerkesztője szerint ezen a találkozón nagy esély van arra, hogy Ferenc pápa bejelenti a lemondását. A Guardian ehhez azt tette hozzá, hogy anno Ferenc pápa megértően nyilatkozott elődje, XVI. Benedek lemondása kapcsán.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló