Életmód

Megvédhet a betegségektől a szivárvány-diéta?

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.12 | 19:29

Egyes influenszerek szerint a színükön alapuló ételek fogyasztása megvédhet bennünket a betegségektől - a kék például jót tesz a memóriának, a narancs a termékenységnek. De nem ennyire egyszerű a dolog a különféle színben pompázó zöldségek és gyümölcsök esetében. Valóban hasznos a szivárvány-diéta?

Hallottunk már a szivárvány-diétáról? Arról, hogy lehetőleg válasszunk a lehető legváltozatosabb színű gyümölcsök, zöldségek közül?

A színek szerint evés egyes influenszerek szerint megerősíti az immunrendszert és javítja az általános egészséget

„Mindig azt javaslom, együnk sok színes zöldséget és gyümölcsöt” – hívta fel a figyelmet dr. Jan Frank táplálkozási szakértő, tudós a dw.com ismeretterjesztő videójában.

De vajon a színek valóban komoly különbséget jelentenek az egészség szempontjából?

Susanne Raff egy heti piacon elárusító, mindig friss terményekkel várja vásárlóit, 25 éve, s számos zöldséget maga termeszt. Mint mondta, emlékszik rá, hogy sok-sok évvel ezelőtt, még tanulóként hallott a szivárvány-diétáról, vagyis arról, hogy ha hozzá akarunk jutni minden fontos enzimhez, antioxidánshoz, nyomelemhez, ennünk kell a piros, sárga, zöld, kék, lila és narancsszínű zöldségekből is.

Az interneten a szivárvány-diéta ötlete hamar népszerűvé vált. Hívei állítják, hogy egyes színek speciális egészségügyi előnyökkel hozhatók összefüggésbe.

Egészségesek a zöldségek és a gyümölcsök, de a színük nincs összefüggésben a hatásukkal – Fotó: dw.com

Példának okáért a kék a memóriafunkciók javulásáért és a kiegyensúlyozott hangulatért tehet. A narancs, a sárgarépa vagy a kurkuma a termékenységhez járul hozzá. A pirosak, így a málna, eper vagy a paprika, gyulladásellenes tulajdonságokkal bírnak.

A zöld vagy a sárga zöldségeknek és gyümölcsöknek szintén egyedi egészségügyi előnyöket tulajdonítanak.

A Német Szövetségi Táplálkozási és Élelmezési Kutatási Intézetnél dolgozó Daniela Graf táplálkozási tudós a növények másodlagos metabolitjait tanulmányozza. Élelmiszereink ezen összetevők ezreit tartalmazzák, s egyeseket máig nem értünk teljesen.

Egy dolog azonban bizonyos: a zöldségek és gyümölcsök egészségügyi előnyei nem a színüktől függnek.

Ha megeszünk egy piros gyümölcsöt, az nem jelenti, hogy annak bizonyos hatásai lesznek.

Ennek oka az, hogy egyes színeket nem mindig ugyanazok az összetevők váltják ki. Ez a helyzet a paradicsom és az eper esetében. Legtöbben azt mondanák, egyforma a színük. A paradicsomnál azonban azt a likopin okozza, ez az összetevő a karotinoidok csoportjából való. Az eper esetében a piros szín az antocianinoknak köszönhető.

Labormunkák és kisméretű tanulmányok azt mutatják, hogy az egyes bogyós gyümölcsökben, vöröskáposztában és fekete szójababban levő antocianinoknak gyulladásellenes hatásai vannak a szervezetre nézve. Ezzel pedig segíthetnek megvédeni minket a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a rák ellen. Antioxidánsok ugyanis, amelyek segítenek megelőzni a test sejtjeinek károsodását.

Hogy miként szívja fel a szervezet az antocianinokat, arról keveset tudunk – szögezte le Daniela Graf. Nagy mennyiségben ugyanis nem szívódnak fel közvetlenül, inkább lebomló katabolikus vagy anyagcseretermékekként.

Ígéretes tanulmányok azonban léteznek arról, hogy az antocianin lebomlott termékei hatnak a gyomorban levő mikrobiomra.

No de mi a helyzet a sárga színnel? A kurkumin a kurkumagyökérben található. Dr. Jan Frank több mint 20 éve tanulmányozza az összetevőt.

Hogy milyen lehetséges hatásai lehetnek? Számos másodlagos növényi metabolit létezik, így a kurkumin is, ami sárga színű és bizonyos hatásokkal bír. Más másodlagos metabolitoknak azonban egyéb színük van, például zöld, piros – de hasonlóan hatnak. Vagyis, a szín és a hatás közvetlenül nem kapcsolódik egymáshoz – fejtette ki a szakember.

Nem kevés laboratóriumi munka és állatkísérlet mutatott rá, hogy a kurkumin gyulladásellenes, megelőzheti a rákot és fájdalomcsillapító is. Egyes tanulmányok szerint a sárga összetevő még a demencia ellen is megóv.

Emberekkel folytatott tanulmányok ugyanakkor azt sugallták, hogy az elfogyasztott kurkuminból kevés szívódik fel és a többsége hamar ki is ürül. A szakértők szerint a folyamat arra edzi a szervezetet, hogyan szabaduljon meg a nagyobb mennyiségű mérgező anyagoktól, amelyek valóban ártanak nekünk.

A paradicsom világszerte népszerű – piros színét a likopin adja, melyből több mint 5 milligrammot találunk 100 gramm friss paradicsomban. Ez a zöldség a karotin-család tagja, de például a brokkoliban is megtaláljuk a karotint.

A likopint is számos tanulmány vizsgálta: vajon segít-e lassítani az öregedést, megelőzni a rákot, megvédeni a szívet, vagy csak hatással lenni olyan betegségekre, mint a diabétesz vagy a csontritkulás. A likopin ugyancsak érdekes összetevő, de nincsenek meggyőző tanulmányok arról, hogy valóban segít.

Ám még ha a zöldségek és gyümölcsök színei nem is függnek össze bizonyos egészségügyi előnyökkel, a szivárvány-diéta mindenképpen pozitív hatással bír.

Változatos étrendet biztosít, mellyel elkerülhető, hogy kiegyensúlyozatlan legyen az étkezésünk.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló