Életmód

4+1 élelmiszer ami szinte képtelen megromlani

  • Szerző:nuus
  • 2023.06.21 | 16:18

Vannak olyan ételek, amelyeknek nagyon hosszú az eltarthatósági idejük, mert kevés bennük a folyadék.

A sok cukrot és sót tartalmazó ételek is jóval hosszabban eltarthatók ugyanezen okból. Az Insider cikke sorra vette azokat az ételeket, amelyeknél akkor sem lesz probléma, ha nagyon sokáig állnak a kamrában, és nem lesz semmi baj, ha megeszed őket.

1, Méz

Öt évvel ezelőtt Egyiptomban egy ásatáson 3000 éves mézet találtak a régészek, amely tökéletesen fogyasztható állapotban volt. A méz azért ilyen tartós, mert alig van benne víz, cukor viszont annál több, így a baktériumok nem tudnak elszaporodni benne. Egy idő után a méz megcukrosodhat és zavarossá válhat, de ez csak a küllemét változtatja meg.

(kép: Pixabay)
2, Száraz hüvelyesek

A hosszú eltarthatóság kulcsa a feldolgozás és a tárolás. A hüvelyesek szárítása megnöveli a cukortartalmukat és csökkenti bennük a vizet, így a baktériumok sem tudnak megélni bennük. Azonban ha nedvesség éri őket, hamarabb tönkremennek.

Száraz bab (kép: Pixabay)
3, Ecet

Az ecet nem romlik meg, mert a savasságát fermentációnak köszönheti, és csak a fermentációért felelős hasznos baktérium tud megmaradni benne, fehérborecet gyakorlatilag bármeddig eltartható.

4, Fehér rizs

A fehér rizs akár 30 évvel később is ehető, persze a rizs tárolása szempontjából a környezet és a hőmérséklet kulcsfontosságú.

5, Cukor és só

A sokáig eltartható ételek nagy része viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz cukrot és sót. A cukor és a só vizet von el az ételekből, így a baktériumok sem tudnak bennük növekedni. Zárt dobozban, korlátlan ideig megőrzik a minőségüket.

+1 Étcsoki

Az étcsokoládé sokkal tovább eltartható, akkor is, ha idővel megváltozik a kinézete, ugyan a benne lévő zsír kicsapódhat a tetejére, ettől a csoki penészesnek tűnhet. Ha állandó hőmérsékleten tartják, akkor az étcsokoládé több évig megőrzi a minőségét.

Fotó: Pixabay / AlexanderStein CC0

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló