Tudomány

Íme a leghatékonyabb ókori hűtési megoldás – A perzsa szélgyűjtő évezredek óta működik

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.28 | 17:34

Az ókori Egyiptomtól a Perzsa Birodalomig a zseniális szélgyűjtő módszer évezredeken át hűvösen tartotta az embereket. A károsanyagkibocsátás-mentes hűtés keresése során a "szélgyűjtő" ismét a segítségünkre lehet.

A közép-iráni sivatagban fekvő Yazd városa régóta a kreatív találékonyság gócpontja. Yazd otthona az ősi mérnöki csodáknak, amelyek között meg kell említenünk a jakhchāl nevű föld alatti hűtőberendezést, a qanāt nevű föld alatti öntözőrendszert, sőt még a pirradaziš nevű futárhálózatot is, amely több mint 2000 évvel előzi meg az USA-ban lévő postai szolgáltatást. Yazd ősi technológiái között szerepel a szélgyűjtő is, vagy perzsául a bâdgir. Ezek a figyelemre méltó építmények gyakori látványt nyújtanak Yazd háztetői felett. Gyakran téglalap alakú tornyok, de kör, négyzet, nyolcszög és más díszes formákban is megjelennek.

Yazd ókori szélgyűjtői – Fotó: 123rf.com

Bár a város szélgyűjtőinek nagy része már nem működik, a szerkezetek most ismét a sivatagi városba vonzzák a tudósokat, építészeket és mérnököket, hogy megvizsgálják, milyen segítséget jelenthetnek ma, a globális felmelegedés évtizedeiben.

Miért ideális a szélgyűjtő?

Mivel a szélgyűjtő működéséhez nincs szükség áramra, költséghatékony és környezetbarát hűtési forma. A hagyományos mechanikus légkondicionálás már most a globális áramfogyasztás ötödét teszi ki, azért az ősi alternatívák, mint a szélgyűjtő, egyre vonzóbb megoldássá válnak.

Hogyan működik?

A levegőt két fő erő mozgatja a szerkezeteken keresztül és lefelé: a beáramló szél és a levegő hőmérséklettől függő felhajtóerő változása – a melegebb levegő ugyanis hajlamos a hűvösebb, sűrűbb levegő fölé emelkedni. Először a szélgyűjtő nyílása által befogott levegőt a lenti lakótérbe vezetik, az torony lábánál lerakodva a homokot vagy törmeléket. Ezután a levegő az épület belsejében áramlik, néha a további hűtés érdekében a föld alatti víztározók felett. Végül a levegő felemelkedik és elhagyja az épületet egy másik tornyon vagy nyíláson keresztül, amit az épületen belüli nyomás is segít.

A torony alakja, a ház elrendezése, a torony tájolása, a nyílászárók száma, a rögzített belső lapátok, csatornák és a magasság konfigurációja mind-mind finomhangolásra kerülnek a torony lakóhelyekbe történő szél leáramlásának javítása érdekében.

Yazd ókori szélgyűjtői – Fotó: 123rf.com

Az épületek szél általi hűtésének története szinte olyan hosszú múltra tekint vissza, mint az emberek forró sivatagi környezetben való élete. Chris Soelberg és Julie Rich kutatók szerint, akik a Utah állambeli Weber State Universityn dolgoznak, a legkorábbi szélgyűjtő technológiák egy része Egyiptomból, 3300 évvel ezelőttről származnak.

Azonban bárhol is találták fel először, a szélgyűjtők azóta elterjedtek a Közel-Keleten és Észak-Afrikában. Irán szélgyűjtőinek változatait megtaláljuk Katarban és Bahreinben a barjeelekben, Egyiptomban a malqafban, Pakisztánban a munghban, és sok más helyen.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló