Utazás

Elkerülik a turisták az európai úti célokat – Odaver az infláció és a hőség a nyaralási kedvnek

  • Szerző:nuus
  • 2024.06.29 | 19:30

A dollár gyengülése, magasba szökő árak és "rekord" turistaszámok jellemzik Európát ezen a nyáron. A hőmérséklet emelkedik, a szállodai szobák árai az égbe szöknek, és az utazók már most rosszul viselkednek. A nevezetes helyszínek belépődíjai megugrottak, a hotelszobák aranyárban vannak, és a dollár értéke csökken más devizákkal szemben. Ezért nem lesznek idén népszerűek az európai úti célok.

Tom Jenkins, az Európai Turisztikai Szervezet vezérigazgatója szerint jelentős növekedést tapasztalnak az amerikai turisták számában Európában; 2023-ban többen utaztak, mint 2019-ben, és idén még többet várnak, pedig az amerikaiak komoly hátrányból indulnak az európai nyaralások során. Graham Carter, az Unforgettable Travel igazgatója, akinek ügyfélkörének 90%-a amerikai, azt mondja, hogy sok vendég számára az európai utazás idén rettentően drága, és az emberek azon tűnődnek, megéri-e egyáltalán az európai úti célok közül választani.

európai úti célok
2024-ben nem lesznek népszerűek az európai úti célok – Fotó: freepik.com

Európai úti célok: Hátrányból indulnak az amerikai utazók

Az infláció miatt az amerikai utazók már eleve hátrányban vannak. 2024. június 5-én a középárfolyamon 1 dollár körülbelül 91 vagy 92 eurócentnek felelt meg, ami jobb, mint a 2020. decemberi-2021. januári öt éves mélypont, amikor a dollár körülbelül 82 cent körül mozgott. De ez kevesebb is, mint egy évvel korábban, amikor 1 dollár körülbelül 95 eurócentnek felelt meg – és messze elmarad a tavaly szeptemberi öt éves csúcstól, amikor 1,04 euró volt a csúcsa, a Wise devizaátalakítási szakértői szerint.

A dollár az előző évhez képest további 11 európai valutával szemben is gyengült. Boszniától Bulgáriáig, Dániától Izlandig, Lengyelországtól Romániáig és Svédországtól Svájcig az utazók, akik dollárt váltanak, rosszabbul járnak. Bár egyetlen tranzakciónál néhány cent nem tűnik soknak, ezek a kis különbségek jókora összeget tehetnek ki végül. Például egy 500 eurós hotelszoba a pénteki középárfolyamon 543 dollárnak felel meg, míg szeptemberben mindössze 480 dollár lett volna.

Európában csak három valuta erősödött a dollárral szemben: a cseh korona, a magyar forint és az ukrán hrivnya, bár Ukrajnát idén valószínűleg nem sokan veszik számításba európai nyaralás célpontjaként.

Emelkednek az árak az európai úti célok nevezetességeinél és szállodáiban

Európában az infláció nő, a belépődíjak emelkednek, az Eiffel-torony június 17-től 20%-kal emelte az árakat, az isztambuli Hagia Sophia belépője most 25 euró; Velence a csúcsidőszakokban 5 euróval díjazza a napi trippeket.

A belépődíjak azonban eltörpülnek a szállodaszámlák mellett. Jenkins szerint a nagyvárosokban az árak “elég látványosan” emelkedtek, és Tim Hentschel, a HotelPlanner.com vezérigazgatója egyetért vele.

“Sokszor olyan szállodákat látunk 500 dollárért éjszakánként, amelyek tavaly 300 dollárba kerültek” – mondja. Ez azonban nem feltétlenül azért van, mert a szállodák önkényesen emelték az áraikat. Ez a magas foglaltsági aránynak köszönhető. Ahogy a szállodák megtelnek, a megmaradt szobák drágábbá válnak.

A Hotel Monitor, az American Express Global Business Travel éves globális szállodai árak elemzésének adatai alátámasztják Hentschel elméletét. A 2024-es iparági előrejelzéseik szerint sok nagy európai városban a szobadíjak várhatóan körülbelül 10%-kal emelkednek. Párizs, Amszterdam és Dublin esetében 10-11%-os növekedést jósoltak, Berlin, Stockholm, Barcelona és London pedig mind meghaladja a 9%-ot.

Legalább a repülőjegyek olcsók, ha már a nyaralás nem

Hiába nem úgy tűnik, az Egyesült Államok és Európa közötti repülőjegyárak lefelé mennek – mondja Hayley Berg, a Hopper vezető közgazdásza. Az ő adatai – amelyek a világ összes repülőjegy-keresését összegzik – azt mutatják, hogy az Egyesült Államokból Európába tartó átlagos repülőjegyár idén nyáron 16%-kal alacsonyabb, mint 2023-ban, 892 dollár oda-vissza útra.

Ezek a jegyárak sem kifejezetten ajándékok. Az árak még mindig magasabbak, mint 2019-ben, de 2017-hez és 2018-hoz igazodnak, ami arra utal, hogy a pandémiát követő vad áremelkedéseknek talán vége.

Az európaiak sem segítenek a helyzeten

Sok turista azért kerüli el Európát, mert nem akar belefutni a hazaiak kellemetlen, turista-ellenes megmozdulásaiba, mint például Velence napi kiránduló díja, vagy a mallorcai lakosok tiltakozó akciója.

A hőség sem csábító, emiatt az amerikaiak igyekeznek főszezonon kívül Európába látogatni, inkább a kora nyarat vagy az őszt részesítik előnyben.

Zeigler szerint minden ügyfél, aki idén népszerű európai úti célt foglal, a valóság szigorával szembesül az utazás előtt.

“Felkészítjük a turistaorientált helyekre utazó ügyfeleket a tömegre, és sok esetben a túrázást és a programokat a csúcsforgalom körüli időszakokra tervezzük, hogy a lehető legkellemesebb élményben legyen részük” – mondja, hozzátéve, hogy a szállást a fő helyszínektől kissé távolabb foglalja nekik: például Praianót és Ravellót Amalfi és Positano helyett, azoknak, akik az Amalfi-partra látogatnak.

Carter a vonakodó utazókat inkább vidéki régiókra küldi, mint Puglia és Szicília, vagy arra tanácsolja nekik, hogy próbáljanak meg egy teljesen más országot, például Szlovéniát Olaszország helyett (a hegyei és borászatok miatt) és Horvátországot a görög szigetek helyett.

Azok, akik a népszerű európai úti célok mellett döntenek, kénytelenek szembenézni a hőséggel, a tömeggel és az inflációval is, így nem csoda, ha 2024-ben nem Európa lesz a legvonzóbb turisztikai célpont.

(Via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló