Otthon

Mobilozó gyerekek: a felnőttek mutassanak jó példát!

  • Szerző:nuus
  • 2024.07.07 | 17:31

A szülők rossz példát is tudnak mutatni a gyerekeknek, például azzal, hogy ők is sokat mobiloznak. Még ha a szülők azt hiszik, hogy a kicsik nem figyelnek, az adatok mégis azt mutatják, hogy a képernyőidő-használatukra igenis hatással van.

A szülők képernyőidő-használata kulcsfontosságú a mobilozó gyerekek szabályozásában – derül ki egy új tanulmányból, melyről az edition.cnn.com számolt be. A Pediatric Research folyóiratban megjelent kutatás szerint a szülők, akik gyakran használnak mobiltelefont gyermekeik előtt, nagyobb valószínűséggel tapasztalnak megnövekedett képernyőidő-használatot és problémás viselkedést. Ilyen például az elvonási tünet, a tolerancia, a visszaesés és a rögeszmés gondolatok.

A gyerekek a rossz példát a felnőttekntől látják/Fotó: 123rf.com

A kutatók az országos serdülő agyi kognitív fejlődési adatait elemezték, amelyben több mint 10 000 család vett részt 12-13 éves gyermekekkel. Az eredmények azt mutatták, hogy a szülők 72,9%-a számolt be arról, hogy mobilt használ gyermeke előtt. Ez pedig szorosan összefügg a mobilozó gyerekek viselkedésével. Minden egyes pont, amellyel a szülők növelték a képernyőidő-használati pontszámukat, a gyermekek képernyőidejének közel 40 perces növekedésével járt.

“Még, ha a szülők azt is hiszik, hogy gyermekeik nem figyelnek, az adatok azt mutatják, hogy a tizenévesek képernyőhasználatára igenis hatással”

-mondta Dr. Jason Nagata, a tanulmány vezető szerzője és a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem gyermekgyógyász professzora.

A szakértők szerint a szülők képernyőidő-használata hatással van a gyermekekre, akik valószínűleg utánozzák a viselkedést. Ezenkívül a szülők által a mobillal kapcsolatos jutalom- és büntetéskezelési stratégiák vissza is üthetnek, a tinédzserek elutasíthatják a szabályokat.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy a nyílt kommunikáció, a jó példa mutatása kulcsfontosságú az egészséges képernyőhasználat elősegítésében a gyermekeknél.

(via)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló