Életmód

Insta-függő vagy? Nem baj, a memóriádnak jót tesz

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.10 | 08:23

Legtöbbször azt halljuk, hogy a közösségi média a létező összes értelemben károsnak számít, sőt, saját bőrünkön is tapasztalhatjuk mit jelent, ha alkalmazásoktól függünk. Most végre némi pozitív hír is érkezett azoknak, akik szenvedélyesen tolják a social media kedvenc fotómegosztóját, az Instagramot.

Fotó: Pixabay / StockSnap CC0

A Psychological Science-ben megjelent tanulmány szerint ha az ember az átlagnál többet fotóz és készít képeket, az rendkívül jó hatással lehet a memóriára.

A kísérletben résztvevő 294 embernek egy múzeumlátogatáson kellett megjelennie, miközben audioguide segítségével ismerkedtek a művészekkel és az alkotásokkal. Az emberek felének megengedték, hogy fotókat készítsenek, minimum tízet, míg a csoport másik fele csak a saját szemére és fülére hagyatkozhatott. A túra végén mindenkinek kérdésekre kellett válaszolnia a látottakkal kapcsolatban, az eredmények pedig igen meglepőek voltak.

Azok, akik fényképeket is készítettek 7 százalékkal több tárgyat ismertek fel, mint azok, akik csak megfigyelték a kiállítási tárgyakat.

Ennek ellenére korábban születtek már olyan tanulmányok, amiben éppen az ellenkezőjére jutottak a szakértők. Eszerint ha valamiről fotót készítünk, arról általában hamarabb megfeledkezünk, mert nem tudjuk átadni magunkat a pillanatnak. Ilyenkor az agyunk nem a saját emlékünket menti, hanem azt, amit a fotón megörökítettünk, ez pedig csalóka lehet.

Ezek az eredmények hozzájárulnak ahhoz, hogy mélyebb vitát folytathassunk arról, hogy a képek készítése serkenti, vagy éppen tompítja a memóriánkat

– tette hozzá Jenny Chen, a kutatás egyik vezetője.

Az tény, hogy miközben a fotót készítjük az érzékeink tompulnak, hiszen arra koncentrálunk, hogy minél tökéletesebb pillanatot örökítsünk meg, ám a vizuális memóriánk kétségkívül fejlődik közben.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló