Életmód

Sok kávét iszol egy nap? Semmi vész, állítólag meghosszabbítja az életedet!

  • Szerző:nuus
  • 2017.08.29 | 13:43

Annyi mindent mondtak már a kávéról, jót és rosszat is, de ez eddig a legszimpatikusabb tulajdonsága. Persze igazából nem az életet hosszabbítja meg, hanem lecsökkenti annak az esélyét, hogy korán távozz az élők sorából.

Forrás: Pixabay

Ha kávés arc vagy, most dőlj hátra, kortyolj bele mai sokadik feketédbe, és dicsérd meg magad, mert rászoktál erre az egyébként is népszerű, élénkítő italra ahelyett, hogy a teát, az energiaitalokat vagy egyéb módszereket választottál volna. Ugyanis ha igaza van az Európai Kardiológiai Társaság éves kongresszusán most közzétett kutatási eredményeknek, akkor meghosszabbítottad az életedet. Állítólag.

A kutatás 10 éven át tartott és 20 ezer olyan spanyol emberen végezték el, átlagéletkoruk 37 év, akik különböző mértékben fogyasztanak kávét, de olyan is akadt köztük, aki egyáltalán nem. A kutatás végéig páran meghaltak ugyan, valamivel többen, mint 300-an, de nem a sok kávét fogyasztók közül. Sőt, a kutatás azt a merész következtetést vonta le, hogy akik legalább 4 csésze kávét letolnak egy nap, náluk lecsökken a korai halál kockázata. A pontos adat szerint: 64%-kal kisebb az esélyük a korai halálra. De az sem jár rosszul, aki két kávét iszik egy nap, mert náluk is 22%-kal kisebb a korai halál esélye a kávét nem fogyasztókkal szemben.

A sok kávé fogyasztásának pozitív élettani hatása elsősorban a 45 év felettieknél éreztette a hatását, ám a kutatók gyorsan hozzátették azt is, a kávénak azért persze nincs egészségjavító, csak egészségmegőrző hatása. És még az sem 100%-os bizonyosságú, hanem csak valószínűség, feltételezés – ami persze hosszan tartó és tudományos megalapozottságú kutatáson és megfigyeléseken alapszik.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.