Életmód

Szörnyek és sellők mentik meg a Balatont ebben az új mesekönyvben

  • Szerző:nuus
  • 2022.10.08 | 17:18

Jeney Zoltán történetén keresztül a gyerekek a környezetvédelem fontosságával is találkozhatnak, megismerhetik a Balaton sokszínű „lakóközösségét” és azt is, miért érdemes őket megóvni.

Hogy kerül a Balatonba egy sellő? És miért bukkannak fel víziszörnyek a magyar tengerben? A most megjelent Balatoni kacsavész – Szörnyek és sellők című mesekönyvben Hany Istók barátai segítségével igyekszik megmenteni a gyengélkedő Balatont. Jeney Zoltán történetén keresztül a gyerekek a környezetvédelem fontosságával is találkozhatnak, megismerhetik a Balaton sokszínű „lakóközösségét” és azt is, miért érdemes őket megóvni.

A könyv a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány Szörnyek és Sellők projektje keretében jelent meg a Lampion Könyvek gondozásában, a projekt pedig  a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásában  valósul meg. A megjelenéshez a Szörnyek és Sellők projekt keretein belül egy kisiskolásokat célzó ökológiai szemléletalakító oktatási program is kapcsolódik.

A Balatoni kacsavész – Szörnyek és sellők történetében Hany Istók, a Fertő tó fenegyereke igyekszik Sió, a Balaton tündére segítségére. A tavat ugyanis megbetegítették az emberek, akik mindig csak többet és többet vettek el dús nádasaiból és sásaiból. Hát, hogy hagyhatná ezt annyiban Hany Istók és a tündér hűséges kacsái? A ravasz fiú segítségül hívja barátait, akik messze földről érkeznek, hogy segítsenek a magyar tengeren… A könyv egy, a Balaton ökológiájával foglalkozó szórakoztató és tanító gyerekmese, amelyet Jeney Zoltán írt, a mesehősök Baranyai András (b) illusztrációjának köszönhetően kelnek életre. A mese egyik kulcsszereplőjét, a kavicsfogú álteknőst pedig úgy alkották meg, ahogy a gyerekek elképzelték, ugyanis tavasszal egy rajzpályázat keretein belül 5-9 évesek rajzolhatták meg, hogy ők milyennek képzelik ezt az ősi lényt. A legjobbnak ítélt rajz adta a kiindulópontot a könyvben szereplő illusztrációhoz. A pályázatra 252 rajz érkezett, melyekből egy válogatást a Művészetek Völgye fesztiválon ki is állítottak.

A könyv a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány projektje,  a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásában megvalósuló Szörnyek és Sellők projekt keretein belül jelent meg a Lampion Könyvek gondozásában. Jövőre egy éven keresztül Veszprém városa és a Bakony-Balaton régió közösen viseli majd az Európa Kulturális Fővárosa címet. A program célja, hogy 2023-ban a Bakony-Balaton egész térségében színes és változatos kulturális programokat biztosítson és valósítson meg. Ennek keretén belül született ez a könyv is, valamint ehhez kapcsolódóan a Veszprém-Balaton 2023. Zrt. a Művészetek a Vidékfejlesztése Alapítvánnyal egy közös oktatási programot is kidolgozott a Bakony-Balaton régió általános iskoláinak alsó tagozatos osztályainak.

A program keretében drámapedagógus vezetésével ismerkedhetnek meg az 1-3. osztályos gyerekek a Balaton-felvidék természeti értékeivel, segítve a diákok fenntarthatósággal kapcsolatos szemléletének kialakítását, formálását, hogy ők maguk is olyan odaadással és nyitottsággal álljanak természeti környezetükhöz, mint a mesekönyv hősei.  A Veszprém-Balaton régióban 30-40 iskola vesz majd részt, így közel 1200 gyerek vehet részt a foglalkozásokon. A rendhagyó órák témája a Balaton természeti értékeinek és veszélyeztetettségének tudatosítása, a Balaton védelmére nevelés, a Balaton, mint egyedi ökoszisztéma értelmezése. Természetesen mindez játékosan, a gyerekek nyelvére lefordítva.️

A Balatoni kacsavész – Szörnyek és sellők mesekönyv szeptember végétől kapható minden nagyobb budapesti és vidéki könyvesboltban, valamint online felületeiken.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren
Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló