Életmód

Ilyen az élet, ha tiniként szüzességi fogadalmat tesz az ember

  • Szerző:nuus
  • 2018.10.20 | 06:46

Az Egyesült Államokban több százezer mélyen vallásos keresztény lány tesz hűségesküt édesapjának és Istennek: fogadalmuk szerint nemhogy az első szex, de az első csók is a nászéjszaka után következik be. De mi is ez az egész, és mi a lényege?

Fotó: 123rf.com

Az amerikai tisztasággyűrű-szertartások mindössze 20 esztendős múltra tekintenek vissza. 1998-ban, Colorado Springsben került sor az első olyan bálra, amiben tinédzserlányok esküdtek fel arra, hogy szüzességüket a házasságkötésig megőrzik. Azóta a fiúk is csatlakoztak a mozgalomhoz: a keresztény közösségek szerint az az ideális, ha a férfi és a nő egyaránt – Istennek tetsző módon – érintetlen, amikor oltár elé állnak.

A Barcoft TV friss dokumentumfilmjében Hannah Lee Powers, egy 17 éves louisianai lány tesz készül a saját tisztaság-báljára, és közben arról mesél, milyen érzések kavarognak benne. A bálra hosszú menyasszonyi ruhát kapnak a lányok, apukájukkal keringőznek, és a hűségeskü után az apa egy kulcsot – a tisztaság szimbólumát – kapja, amit az esküvő után ad át lánya újdonsült férjének.

Mikor a mozgalom egyik vezetőjét arról kérdezik, nem bizarr patriarchális szokás-e ez, ami az erényövek középkori tradícióját menekíti át a 21. századba (ahol ennek helye aligha volna), a hitoktató határozottan válaszol: szó sincs erről, hiszen ezek a tinédzserek önként, saját szabad akaratukból vállalják a szüzességet. Hannah alátámasztja az elmondottakat: „Hiszek Istenben, és a Bibliában. A Biblia azt mondja, hogy a házasságon kívüli szex bűn, és ő én szeretném a tetteimmel is bizonyítani a hitemet”.

A tisztaság gyűrűvel járó szabályrendszer szigorú: nincs szex, nincs csók, de még csak randizni sem szabad, az önkielégítés pedig szintén bűnös cselekedetnek számít. „Mi történik, ha megcsókolsz egy fiút, és nem vagy benne biztos, hogy ő lesz a férjed? Nos, akkor bizony másvalaki – egy idegen nő – jövendő férjét csókolod meg. Márpedig ez házasságtörés” – fogalmazza meg a lényeget – talán „egy cseppet” sarkítva – a ceremónia mögött álló egyik mentor, aki már több száz fiatal lányt készített fel az eskütételre.

Hannah rendkívül büszke arra, hogy megtalálta „a helyes utat Istenhez”, bár tudja, hogy nem lesz könnyű elveihez hűnek maradni „egy olyan világban, ahol minden a szexualitásról szól”. Kiderül azonban, hogy a mozgalomnak nem csak szűz tagjai vannak: akadnak olyan nők is, akik korábban éltek már szexuális életet, de csalódáson estek át, ezért most úgy döntöttek, várnak, amíg házasságot nm kötnek. A kisfilmben az egyik megszólaló 29 éves, és egy nemi betegség térítette a „helyes útra”: ő most az igazira vár, addig pedig az absztinenciát választja.

„Valóban, a mozgalom nem csak a szüzekről szól, természetesen bármikor dönthet úgy egy ember, hogy jó útra tér. A tékozló fiú kedvesebb az Úrnak, mint a többi gyermeke, így azok is velünk tarthatnak, akik korábban éltek már szexuális életet, de azt megbánták” – mondja a Randy és Lisa Wilson, a mozgalom két alapítója és mentora.

Képek: youtube


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló