Életmód

Szabadon szívhatnak a kaliforniaiak, legális lett a fű

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.09 | 14:58

Eddig csak orvosi okokból, most már„rekreációs” célokra is lehet birtokolni és termeszteni, vagyis just for fun lehet szívni. Az egyetlen gond, hogy adót is kell fizetni utána.

Justin Sullivan / Getty Images
Justin Sullivan / Getty Imagesfotó: Justin Sullivan

Kedden ezt is megszavazták: 21 éves kor fölött legálisan lehet ezentúl marihuánát szívni Kalifornia államban. Az orvosi marihuána itt már 20 éve legális, a legtöbb államtól eltérően. A 64. Indítvány néven elhíresült kezdeményezést az Adult Use of Marijuana Act indította el, és elérte, hogy a vadkender szabadon termeszthető és fogyasztható legyen. Kereskedelmi forgalomba viszont még nem kerülhet addig, amíg a gyógyszertárak el nem kezdik árusítani. Ez utóbbira 2018 januárjáig várni kell, mert a törvényhozóknak kell nagyjából egy év, hogy szabályozzák a marihuána-ipart.

Aki el akar durrantani egy rakétát, az az otthonában vagy a dohányzásra kijelölt helyeken is megteheti, amelyek kellően távol vannak a kiskorúak által látogatott intézményektől. Vigyázni kell, hogy betartsa a megengedett mennyiségi határt, ami maximum 28,5 grammot jelent.

Összesen hat növényt is nevelgethet otthon a zöldbarát, de kifejezett kérés, hogy elzárva, a köz számára nem látható helyen tegye. A kellemetlen következmény az, hogy az államnak lehetősége lesz megadóztatni ezt a tevékenységet is, főleg ha majd áruba is bocsátaná a szmóker a termést. Az adóból befolyó összeget egészségügyi kutatásokra, ifjúsági programokra és közösségi fejlesztésekre fogják fordítani, melyek kapcsolódnak majd ezen üzletághoz.

Az alkoholfogyasztáshoz hasonlóan, módosított tudattal szintén nem autózhat senki; a lebukott 18 év alatti marihuána-fogyasztók pedig tanácsadáson és közmunkában kell, hogy részt vegyenek. Aki engedély nélkül árul füvet, arra fél év börtön vár, és 130 ezer forint körüli büntetés is. Fele ennyibe kóstál, ha pl. iskola melletti szíváson kapnak valakit rajta – figyelmeztet a Rolling Stone.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.