Életmód

Meddig normális a féltékenység, és hol válik betegessé a dolog?

  • Szerző:nuus
  • 2022.12.13 | 18:48

A magánnyomozók gyakran beszélnek arról, hogy megtalálják őt az úgynevezett „bugyi-ügyek”: vagyis azok a helyzetek, amikor egy férfi vagy egy nő nyomozást indítana, hogy megtudja, a kedvese vajon félrelép-e. Általában nem szívesen vállalják ezeket az eseteket, mert úgy gondolják: először a fejekben kell rendet tenni.

Ha ugyanis a párod hűséges, és te meggyanúsítottad, valószínűleg neked vannak gondjaid a zöldszemű szörnnyel. Ha azonban valóban tilosban jár, van vajon bármi is, ami a lerombolt bizalmat újraépíthetné? Nagy igazság: előbb át kell gondolni, ki hol áll a történetben, aztán beszélni a másikkal, s ezek közül egyik sem a detektív feladata…

Nézz magadba: miért vagy féltékeny?

Némi egészséges féltékenység feldobja a kapcsolatot, a zöldszemű szörny azonban ölni is képes. Vajon te még a határon belül vagy? Mielőtt bármit is tennél, első lépésként meg kell értened, miért vagy féltékeny. Nem bízol magadban, tele vagy komplexusokkal? Megcsalt már téged valaki, és még nem tudtad feldolgozni a fájdalmat? A párod lépett félre az előző kapcsolataiban, ezért a múltbéli hibái miatt ítéled őt meg még ma is? Ha megérted, mi készteti őrjöngésre a szíved mélyén élő zöldszemű szörnyet, sok minden le fog tisztulni benned. A lényeg, hogy légy őszinte önmagadhoz.

Használd a tükör-technikát!

A másik feled állandóan hívogat, számon kéri, kivel beszélgettél Facebookon, követ még a vécére is a bulikban, és minden rezdülésedet lesi, nehogy félrelépj? Nem? Nos, ha nem, akkor miért is kellene, hogy te ezt tedd? A legjobb, ha épp olyan intenzitással követed szerelmedet, ahogyan ő teszi azt veled – kivéve persze, ha mindketten betegesen féltékenyek vagytok, és levegőt venni sem engeditek a másikat. Ebben az esetben cikkünk 7-es pontja lép életbe.

Beszélgess a barátaival.

Ha egy ideje már együtt jártok, valószínű, hogy jól ismered kedvesed haverjait, barátnőit. Gyanakszol, hogy a párod esetleg tilosban jár? Ragadd meg az alkalmat, hogy az egyik buliban négyszemközt beszélgethess valamelyikük ismerősével: semmi esetre se tarts azonban vallatást, a legjobb, ha inkább finoman, könnyedén, apró célzások formájában puhatolózol. Ha hűtlen volt a kedves, hasonló kontextusban általában kiderül.

Tegyél fel néhány alapvető kérdést a párodnak.

Dumálgassatok arról, hogy ki mit gondol a hűségről, a hűtlenségről, a nyitott kapcsolatokról, az őszinteségről – rengeteget elárul egy ember erkölcséről néhány alapvető elve. Hazudni persze bárki tud, de egy mélyebb beszélgetés során mindig felszínre kerül, ki mit is gondol valójában az adott témáról. Ha komolyan gyanakodsz, hogy valami nem oké, akkor ne kerülgesd a forró kását, hanem egyszerűen kérdezz rá a dologra: a reakcióiból látni fogod mi a helyzet, s ha valaha is szeretett és tisztelt téged, nem fog hazudni.

Légy őszinte, ha féltékeny vagy.

Nincs rosszabb annál, mint amikor a másik hátulról közelít, titokban nyomozgat, csapdákat állít, és mindenhová összeesküvés-elméleteket képzel. Szervezkedés helyett inkább mondd el szerelmednek őszintén, hogy téged zavar, amikor idegenekkel sugdolózik egy buliban vagy ajándékot küld az exének a szülinapján. Ha nyíltan és kulturáltan meg tudjátok beszélni a problémát, egy karnyújtásra van csak a megoldás.

Figyelj az apró jelekre.

Táncol más férfiakkal, amikor te nem vagy ott? Elkéri mások telefonszámát, feltűnően bókol a közösségi portálokon idegenek képei alatt is? Hazudozik nagy dolgokban, füllent a jelentéktelen apróságokban? Figyelj oda ezekre a jelekre, így nem érhet kellemetlen meglepetés, de nem is lovalod bele magadat fiktív marhaságokba.

Keress szakszerű segítséget.

Ha semmi sem segít, akkor valószínűleg nagyon komoly és mély önismereti, önbizalmi és bizalmi problémáid vannak – olyanok, amelyek mélyebbre nyúlnak vissza, mint amit a tudatod látni enged. Ebben az esetben egyáltalán nem szégyen, ha szakember segítségét keresed, legyen az pszichológus vagy bármilyen más segítő, akiben megbízol. Semmi esetre sem szabad hagynod, hogy a minden realitást nélkülöző, beteges féltékenység tönkretegye a párkapcsolataidat és… előbb-utóbb az életedet is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló