Design

Siker: magyar kutató készítette el az első földrajzi atlaszt a Marsról

  • Szerző:nuus
  • 2021.02.17 | 13:48

A térkép 1:10 milliós méretarányú, és még a bolygó éghajlati és időjárási viszonyait is megmutatja.

A 36. marsi év alkalmából először jelent meg földrajzi atlasz a Marsról, méghozzá a NASA volt kutatója, Hargitai Henrik szerkesztésében.

A legújabb kutatási eredményeket összefoglaló, 60 oldalas atlasz lapjain látható a bolygó felszínének története, a kiadványban a domborzati viszonyok mellett bemutatják a Marsra küldött járművek eddigi és jövőben várható leszállóhelyeit is.

A részletes, 1:10 milliós méretarányú térképek mellett külön oldalak mutatják be a bolygó éghajlati és időjárási viszonyait klímadiagramok és térképek segítségével. Itt láthatók elsőként a Mars négy évszakának felhőtérképei is.

Az atlaszban megtalálható a 2021-22-es, azaz 36. marsi év kalendáriuma is, amely tartalmazza a legfontosabb helyi eseményeket.

A beszámoló szerint a Mars 36 zsebatlasz alapja a Hargitai Henrik által a NASA-ban létrehozott integrált adatbázis a bolygóról. A kiadvány a strasbourgi székhelyű European Science Foundation támogatásával készült, és magyar, cseh és angol kísérőszöveggel jelent meg január végén a Líra Kiadónál és eddig mintegy 150 hazai, csillagászati szakkörbe járó diákhoz jutott el térítésmentesen.

Az atlasz előkészületei az ELTE TTK természetismeret tanár szakos diákjainak bevonásával folytak. A tervek szerint a 36. marsévi kiadást két év múlva követheti egy újabb, amely a marsi élet legesélyesebb helyeit mutatná majd be részletesen.

Hír:MTI
Kép:Pixabay


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.