Design

Csupa ujjlenyomat ez a porcelán, te azért elfogadnád?

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.08 | 07:41

A lengyel gyár dolgozóinak keze nyomát szándékosan viseli ez a kollekció.

A frappáns, The Human Thrace elnevezésű étkészlet nem véletlenül néz ki úgy, ahogy: az egyik legpatinásabb lengyel cég dolgozói direkt úgy gyártották le, hogy kobaltkék sóba mártott kesztyűt viseltek. A szabálytalan mintázatok  – még ha szabotázs eredményei volnának is – szemet gyönyörködtetőek, de a DesignMarch 2017 izlandi kiállításra rukkolt elő a Cmielowban 1790 óta fennálló gyár ezzel az ötletes kollekcióval.

A különleges teríték létrejöttében fontos szerep jutott Ewa Klekot antropológus-kurátornak és Arkadiusz Szwed keramikusnak is. A projekt arra szeretné ráirányítani a figyelmet, hogy a nagyipari termelésben még mindig tényezőnek számít az Ember. A munkások a megszokott módon pakolták az edényeket, és a kék szín az égetés során nyerte el ezt a markáns sötét árnyalatot.

Láthatóvá tettük, milyen fontos az ember keze munkája ezeknek a tárgyaknak az előállításánál. Az érintésük a teljes gyártási folyamat elengedhetetlen része. Amikor először látogattam Cmielowba, már akkor is lenyűgözött a munkások jelenléte. Manapság már nem tudjuk, ki készíti a kezünkbe kerülő, manufaktúrákból származó kerámiákat. Most megmutatjuk, kik érnek hozzá egy-egy kollekcióhoz.

foglalja össze az akció lényegét Szwed a Dezeen számára.

A rejkjavíki expón látható, szárított halból készült plafonlámpához képest ez a teríték mondhatjuk, hogy egész guszta!

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Celeb
Galambos Dorina nem tervez gyereket
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 16.