Design

Luxuszuhanyzót fejleszt a Skype egyik milliárdos alapítója

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.13 | 13:52

Vége a zuhany alatt pisilésnek.

Felvette a küzdelmet a felelőtlen vízpazarlás ellen Niklas Zennström, a Skype társalapítója és korábbi ügyvezetője. Néhány éve 15 millió angol fonttal ugyanis olyan startup céget támogatott meg, ami célul tűzte ki a gazdaságos zuhanyzók fejlesztését: az első kabinok már megvásárolhatóak.

A 2012-ben alapított gyár legdrágább zuhanyzói elérhetik az 5295 £-ot, miközben a hagyományos zuhanyzóknál jelentősebb vízmennyiséget spórolhatunk meg velük. A cég legújabb terméke viszont már 2299 £-ért, vagyis közel egymillió forintért megvásárolható, ezzel 90 százalékkal csökkenthetjük az elhasznált vizet.

Az Orbital System zuhanyzói úgy spórolnak a vízzel, hogy ugyanazt a készletet használják fel újra és újra, megtisztítva  és fertőtlenítve az elhasznált vízmennyiséget. Az első példányokat már nagy sikerrel tesztelték edzőtermekben, katonai létesítményekben, de luxushotelekben is.

Csak egy átlagos zuhanyzás alatt 150 liter vizet használunk el. Ez a mennyiség most egyszerűen 5 literre csökkenthető!

magyarázta Mehrdad Mahdjoubi, az Orbital Systems alapítója és vezetője.

Fejlesztettünk néhány igazán szuper dolgot a NASA űrprojektjei számára, de aztán felvetődött bennünk, ha az űrben annyira bevált, miért ne lehetne megvalósítani itt a Földön is?

A jövő zuhanyzóit gyártó Orbital System nem titkolt célja, hogy a pénz, a vízhasználat és az energiatakarékosság jegyében az elkövetkező években minden háztartásba eljuttassa a környezetkímélő zuhanyzóját. Az ötlet mindenesetre nem elvetélt, Zennström mellett Peter Carlson (Tesla) és Karl-Johan Persson (H&M) is befektetett a cégbe.

Zennström szerint egyébként az elkövetkező években a tech startupok után a befektetők figyelme a fenntartható és környezetvédelemmel foglalkozó ötletek megvalósítása felé fog fordulni.

Amíg Te is beszerzel egy ilyet, itt van tőlünk hét nyomós indok, hogy miért ne zuhanyozz együtt a pasiddal!


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló