Design

Felhőkarcolóvá alakítanának építészek egy elhagyatott mamutfenyőt Kaliforniában

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.30 | 09:46

Az Európában is elterjedt óriás mamutfenyő őshazája Sierra Nevada, Kaliforniában. Itt átlagosan 50-80 méteres példányokat is találhatunk, de az abszolút élő csúcstartó a Sherman tábornok névre keresztelt példány. Magassága 85 méter, kerülete pedig 31!

Négy dél-koreai építész nemrég felvetette az ötletet, mi lenne, ha a mamutfenyőket felhőkarcolókká alakítanák. Hogy ezt szemléltessék, az építészek — Ko Jinhyeuk, Cheong Changwon, Cho Kyuhyung, and Choi Sunwoong — meg is tervezték az első elképzelt faépítményt egy elpusztult mamutfenyő belsejébe.

Az Óriás Mamutfenyő Felhőkarcoló névre keresztelt projekt már nyert is az eVolo építész magazin dizájnversenyén. A szakmai fórum kifejezetten olyan innovatív ötleteket támogat minden évben, amely futurisztikus felhőkarcolókat álmod meg: idén 400 pályamű versengett a világ minden tájáról!

A Dél-koreai csapat a megvalósítást úgy képzelte el, hogy a felhőkarcoló szimbiózisban élne és épülne a fával, igazodva annak növekedéséhez. Ha tehát még idén megkezdődne az építkezés egy 45 méter magas példányon, 2100-ra már laboratóriumok, oktatótermek, csillagvizsgáló és galéria is helyet kapna: a legfelső emeleten. Persze a tervek egyelőre csak tervek, konkrét elképzelések még nem születtek a megvalósításra.

A tervezők azt mondják, hogy a céljuk a figyelem felkeltése ezeknek a csodálatos fáknak a megóvására, és kitermelésük megakadályozására az Egyesült Államokban. Mondjuk a mamutfenyők létét nemcsak közvetlenül veszélyezteti az ember, hanem közvetve is. A klímaváltozás miatt az egyre melegebb és szárazabb nyarak megviselik a fapopulációt.

Ez a projekt arra tanítja az embereket, hogy milyen hatalmas a természet, s milyen apróak vagyunk mi a csodáihoz képest!

Bár ez azért azt is jelenti, hogy ősi fák irodákká alakítása talán nem a legjobb módszer a megóvásukra, elvi szinten el lehet játszani az ötlettel. Mondjuk Chewbacca biztos beköltözne egy ilyenbe!

via GIPHY


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló