Design

Most ülj le és kapaszkodj a karfába! Sok milliárd dollár forog a hamis dizájner székek fekete piacán

  • Szerző:nuus
  • 2017.07.25 | 07:46

A reprodukciók, replikák és társaik hatalmas károkat okoznak.

A bútoripari cégek konzorciuma készítette fel az amerikai vám- és határőrség munkatársait arra, hogy meg tudják különböztetni az igazi Eames-, Starck-, vagy van der Rohe-dizájntermékeket a hamisítványoktól. Ez a projekt eddig 4 millió dollár értékű hamis szék elkobzásához vezetett.

via GIPHY

De ez csak egy apró győzelem a hatalmas másolatiparral szemben, ami az e-kereskedelemnek köszönhetően virágzik. “Reprodukció”, “Replika”, vagy “Homage” címkével ellátott székek sokaságával találkozhatunk irodákban, hotelek lobbijaiban, repülőtéri éttermekben, sőt, nagy bútoráruházakban, mind jogtalan másolatok, amelyeket jóval olcsóbban lehet beszerezni az eredetieknél, cserébe viszont a minőségük általában elmarad a kívánatostól.

via GIPHY

A tervezési alapelvek és a szellemi tulajdon mellett a másolatok a fogyasztók és a vállalatok számára is biztonsági kockázatot jelentenek. Mivel nem kell ügyelniük a hírnévre, a hamisítók megkerülhetik a termékbiztonsági szabályokat vagy olyan gyárakat bízhatnak meg, amiknek megkérdőjelezhető munkaügyi elvei vannak.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló