Design

Lecserélik a klasszikus brit telefonfülkéket

  • Szerző:nuus
  • 2016.10.26 | 13:20

A British Telecom úgy döntött lecseréli a klasszikus piros telefonfülkéket Angliában. Ezzel ugyan eltűnik egy klasszikus design a brit közterületekről, cserébe viszont az új fülkék ingyen wi-fit kínálnak, tölthetjük bennük a telefonunkat, sőt még a légszennyezettséget is mérik majd.

Neked mi az első dolog, ami eszedbe jut Londonról, illetve Angliáról? A Big Ben, az emeletes buszok, esetleg a tipikus piros telefonfülkék? Ez utóbbiaktól azonban lassan el kell búcsúzni, hiszen a British Telecom bejelentette, hogy lecseréli a jellegzetes piros fülkéket.

Bár ezek valóban meghatározó elemei a londoni utcaképnek, se britek, se a városba látogató turisták nem fognak rosszul járni az új fülkékkel. A hagyományos telefonkészülékek meleltt ugyanis az új dobozban lesz például szupergyors wi-fi, két USB-port, hogy feltölthessük a telefonunkat, illetve egy érintőképernyő is, amivel a böngészhetjük a térképet, és kereshetünk a helyi boltokat, kocsmákat és éttermeket.

Emellett különböző érzékelőket építenek majd be, így a fülkék képesek lesznek mérni többek között a lég- és zajszennyezettséget, vagy a forgalmat is, az adatokat pedig feltöltik a netre.

Elsőként Londonban

– London digitális infrastruktúrájának fejlesztése fontos a városvezetésnek, az új fülkék pedig komoly szerepet játszhatnak abban, hogy jobb legyen a kapcsolat a londoniak, illetve a turisták és a város között – mondta az Independent-nek Rajesh Agrawal, alpolgármester.

via GIPHY

Az első új fülkék a brit főváros központjában fognak megjelenni a jövő évtől, ezt követően pedig az ország többi részén is elkezdik lecserélni a hagyományos kioszkokat.

Formatervezési klasszikus

Bár az új fülkék valóban sokkal jobban igazodnak a 21. század elvárásaihoz, a piros boxokat biztosan sokan megsiratják majd, hiszen már 80 éve állnak az angol utcákon. Az első piros fülkéket 1936-ban, V. György király koronázásának 25. évfordulóján helyezték forgalomba.

A klasszikus fülkéket Sir Giles Gilbert Scott építész tervezte és ezek lettek az első szabványos telefonfülkék, amelyeket Nagy-Britannia-szerte forgalomba helyeztek.

A londoni Design Museum 2011-ben ezeket is beválogatta a brit formatervezési klasszikusat felvonultató gyűjteményébe.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.