Design

Egy fáradt építész csodálatos, miniatűr világot teremtett

  • Szerző:nuus
  • 2016.11.30 | 06:45

Az egész úgy kezdődött, hogy Terada Naoki hosszú éjszakákat szöszölt az építészirodában a makettek kiegészítőivel. Aztán támadt egy ötlete, amiből egészen különleges világ született.

Mielőtt elmerülnénk a részletekben sokkal egyszerűbb, ha megmutatjuk, miről is beszélünk. Így néz ki például egy rizsföld makettje, 1:100 méretarányban (vagyis egy százalékára kicsinyítve), mozgóképpé animálva:

Amit látunk, az a Terada Mokei nevű cég reklámja. El sem merjük képzelni, mennyi munkaóra van benne, de hát a japánok híresen jók az aprólékos dolgokban. A lényeg, hogy ez a cég apró makett kiegészítőket gyárt, 1:100 méretarányban. Picurka emberalakokat (mindössze 17 millimétereseket), bútorokat, fákat, állatokat. Ha eddig nem esett volna le, ez milyen apró, mutatok még egy képet, ami segít:

@assam_tokyo által közzétett fénykép,

Mi értelme ennek az egésznek? Terada Naoki, az alapító eredetileg építész, ezért rengeteg éjszakát töltött azzal, hogy az épületek makettjeihez apró kiegészítőket gyártott, hogy ne csak papírból összeragasztott dobozok legyenek, hanem életszerűen nézzenek ki. Ezek az álmatlan éjszakák adták az ötletet, hogy 2011 óta készen gyártsa ezeket az apró figurákat. Így néznek ki „lapra szerelve”:


Aztán a dolog önálló életre kelt, a Terada Mokei szettjei már nem csak épületmakettek kiegészítőiként szolgálnak, hanem önálló hobbivá, sőt, bátran állíthatjuk, művészetté váltak. Mi másnak nevezzük például ezt a miniatűr zenekart:

Vagy ezt a parkjelenetet szakurával, vagyis virágzó cseresznyefával:

Vagy a gyümölcsöt szedő embereket egy jegyzetfüzet lapján:

@assam_tokyo által közzétett fénykép,

És persze ne feledkezzünk meg a karácsonyról sem:


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló