Egészség

Na ne! Új koronavírus-variánst azonosítottak: íme az IHU variáns

  • Szerző:nuus
  • 2022.01.04 | 12:18

A 12 megfertőződött személy tapasztalatai alapján túl korai megmondani, hogy virológiai, járványügyi vagy klinikai szempontból milyen jellemzőkkel bír az újonnan felfedezett vírusvariáns.

Már 12 ember fertőződhetett meg eddig a franciaországi Marseilles közelében a koronavírus új, B.1.640.2 jelű variánsával, amely vélhetően Kamerunból származik, átmenetileg az IHU nevet kapta, és több elváltozást mutat az omikron variánsnál.

A Portfolio.hu cikke szerint a külső fél által még nem ellenőrzött, a francia kormány által támogatott kutatás egy újonnan felfedezett koronavírus-variánst azonosított, amely 46 mutációt és 37 törlődést tartalmaz a koronavírus eredeti változatához képest.

Ez erősebb elváltozást jelenthet, mint amit az omikron variáns mutat.

Philippe Colson, a kutatást végző IHU Mediterranee Infection nevű intézet szakértője szerint a 12 megfertőződött személy tapasztalatai alapján túl korai megmondani, hogy virológiai, járványügyi vagy klinikai szempontból milyen jellemzőkkel bír az újonnan felfedezett vírusvariáns, amely átmenetileg a felfedező intézet neve után kapta az IHU megjelölést.

A tanulmány szerint mindenesetre az első fertőzött egy olyan oltott felnőtt személy volt, aki a közép-afrikai Kamerunból tért vissza Franciaországba, és három nappal a megérkezése után enyhe légzési tüneteket mutatott. 2021 november közepén levett orrgarati mintája olyan elváltozásokat mutatott, amelyek akkor sem az akkor domináns delta variánshoz, sem pedig a később elterjedő omikronhoz nem voltak hasonlatosak. Két további felnőttben és öt gyerekben, akik szintén Marseilles régiójában élnek, ugyancsak sikerült kimutatni ugyanazt a variánst.

Forrás: portfolio.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló