Egészség

Van miért aggódni: veszélyes anyagot találtak a palackozott vizekben

  • Szerző:nuus
  • 2024.01.09 | 17:18

Az új tanulmány szerint a palackozott víz műanyagtartalma sokszorosan magasabb, mint korábban hittük.

A palackozott víz, amelyet sokan egészséges alternatívájaként választanak, új vizsgálat szerint akár százszor több mikro- és nanoműanyagot tartalmazhat, mint korábban feltételezték. Az eredmények egy friss tanulmányban láttak napvilágot a Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban.

A kutatók új technológiát alkalmazva megvizsgálták egy népszerű literes palackozott víz műanyagtartalmát, és átlagosan 240 ezer műanyag részecskét találtak egyetlen palackban. Ez a mennyiség 10–100-szorosa a korábbi becsléseknek, és felvet egészségügyi aggályokat, amelyek alapos vizsgálatot igényelnek a tudósok szerint.

A tanulmány társszerzője, Beizhan Yan, a Columbia Egyetem professzora, a palackozott víz fogyasztóinak alternatívák felkutatására buzdít, mint például a csapvíz használatára. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a kiszáradás súlyosabb veszélyt jelenthet a szervezetre, mint a műanyag részecskék, így a palackozott víz továbbra is fontos lehet a megfelelő hidratáció szempontjából.

A mikro- és nanoműanyagok már számos ökoszisztémában kimutathatók, beleértve az élelmiszereket és az ivóvizet is. Ezek a részecskék olyan aprók, hogy átjutnak az emésztőrendszeren, a tüdőn, és bekerülnek a véráramba, eljutva a szervekbe, az agyba és a szívbe is. A nanoműanyagok még a placentán keresztül is bejuthatnak a még meg nem született magzatok testébe.

Bár korlátozott kutatás áll rendelkezésre a nanoműanyagok egészségügyi hatásairól, néhány korai tanulmány már toxikus hatásokat, mint a reprodukciós rendellenességek és gyomorproblémák, azonosított. A kutatók a palackozott vízben lévő műanyagrészecskék számát a stimulált Raman-spektroszkópia kémiai elemzési technikával mérték fel, és az eredmények rámutatnak a palackozott víz műanyagtartalmának veszélyeire, amelyekre sürgős figyelmet kell fordítani a fogyasztók és a kutatók részéről egyaránt.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló