Egészség

A deréktájon elhízott embereknek kisebb lehet az agyuk

  • Szerző:nuus/MTI
  • 2019.01.11 | 06:44

Brit tudósok szerint kisebb a szürkeállományuk az egészséges testsúlyú embereknél azoknak, akiknek nagy a hasuk.

Nagy csípő és has, kicsi agy?

Ha elhíztál, különösen deréktájon, akkor félő, hogy a szürkeállományod is csökkent egy új tanulmány szerint.

Fotó: Pixabay cco

A Neurology folyóiratban szerdán megjelent írás szerint a sörhasú és úszógumis embereknek kisebb lehet a szürkeállománya. A cikk egy friss kutatás eredményeit ismerteti. A vizsgálatokat a Loughborough-i Egyetem és a University College London közösen végezte.

via GIPHY

Fájó, de a kutatás kimutatta, hogy

a 30 fölötti testtömegindexű és a magas (férfiaknál 0,90, nőknél 0,85 fölötti) derék-csípő arányú emberek szürkeállománya kisebb, mint az egészséges testsúlyú embereké.

Fotó: Pixabay cco

A brit professzorok kutatásában 9652 ember vett részt az Egyesült Királyságban. A vizsgált alanyok 19 százaléka elhízott volt. A professzorok a testtömegindex és a derék-csípő méretarányából következtettek a kutatás végső eredményire.

Az agy vizsgálatát MRI-vel végezték.

via GIPHY

Mark Hamer, a Loughbourough-i Egyetem tudósa elmondta:

felfedezésük szerinte magyarázatot adhat arra, hogy a túlsúlyos emberek miért hajlamosabbak a demenciára és más egyéb neurodegeneratív betegségekre.

A szürkeállomány ugyanis az agy idegsejtjeit tartalmazza, és magában foglalja az önszabályozásban, az izomszabályozásban és az érzékszervi érzékelésben érintett agyi régiókat. A kutatás szerint különösen a hasi tájon felhalmozódott zsír hozható kapcsolatba az agy térfogatának kimutatható csökkenésével.

Erre az alábbi szemléletes példát hozták:

a szimplán „csak” elhízott, de átlagos hasú résztvevőknek 793 köbcentiméteres volt a szürkeállománya, míg a túlsúlyos, de ugyanakkor sok hasi zsírral is rendelkező résztvevők agyának szürkeállománya pedig 786 köbcentiméter volt.

Hamer ugyanakkor azt mondta

egyelőre az nem tiszta még, hogy az agyi struktúrában bekövetkezett rendellenességek vezetnek-e elhízáshoz, vagy fordítva, az elhízás vezet ezekhez az agyi változásokhoz.

 

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló