Egészség

A gomba igazi szuperfegyver Alzheimer-kór ellen

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.15 | 10:25

Úgy tűnik, a rendszeres gombafogyasztással nem csupán agyunk egészségét őrizhetjük meg, de még az Alzheimer-kór korai tünetei is visszafordíthatók.

Az Egyesült Államokban nagyjából 5,1 millió ember küzd Alzheimer-kórral. 2020-ra az egész világon feltehetően 42 millióra fog nőni a betegek száma. Hiába fejlődik az orvostudomány, ennek a betegségnek a kezelése még mindig sötét foltnak számít.

Egy friss kutatás szerint elképzelhető, hogy idővel a gomba bizonyos összetevői jelenthetik a megoldást a kór ellen: bizonyos ehető, illetve kimondottan orvosi céllal kifejlesztett gombák ugyanis segítik bizonyos idegek növekedését, így védelmet nyújtanak számos időskori betegség ellen.

Az már korábban is közismert tény volt, hogy a gomba egészséges ételnek számít: tele van antioxidánsokkal, gyulladásgátló hatása van, továbbá a vérnyomás normalizálásában is segít a rendszeres gombafogyasztás.

A Malajziai Egyetem munkatársai 11 különböző ehető és orvosi gombát vizsgáltak, amelyeknek hatását egereket és patkányokon tesztelték. Kiderült, hogy mindegyik gomba segítette az NGF idegnövekedését – ez az a molekula, amely segít egyes agyi idegsejtek karbantartásában és regenerálódásában.

A különböző – különösen ázsiai gyógyászatban használt – gombafajok kutatása egyelőre még kezdeti fázisban van, de a szakemberek nem tartják kizártnak, hogy idővel a gomba lehet az Alzheimer-kór elleni harc egyik legfontosabb bástyája.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló