Egészség

Az egyre népszerűbb fitnesz appok károsak is lehetnek

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.19 | 15:03

Egyre többen használnak olyan aktivitást mérő karkötőket, amelyek arra biztatnak, hogy minden nap legalább ezer lépést tegyünk meg. De vajon ez tényleg jó dolog?

Az igazság azonban az, hogy semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy ez jót tesz az egészségünknek, az idősek pedig akár túl is terhelhetik magukat – állítja Dr. Greg Hager professzor.

Sokan hordanak Fitbitet vagy más aktivitást mérő eszközt a csuklójukon, és esetenként örömmel nyugtázzák, hogy újabb 10 ezer lépést sikerült megtenniük. De vajon miért pont 10 ezret?

És vajon valóban 10 ezret? Miért ez a fontos? Tényleg ezt ajánlaná minden páciensének az orvos is?” – teszi fel a kérdéseket a szakember, aki a karszalagok egészségre gyakorolt hatását kutatja.

Hager szerint ez az elvárás a 60-as évekből fakad, amikor is született egy felmérés arról, hogy az átlagos japán ember egy nap 10 ezer lépést tesz meg, és a folyamat során mintegy 3 ezer kalóriát éget. A probléma azonban az, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ez az a szám, amely mindannyiunk számára ideális: van, akinek ennél többre, míg másoknak jóval kevesebbre van szükségük ahhoz, hogy a napi szükséges kalóriamennyiséget elégessék.

Az időseknek nem egy ilyen standard érték idealizálására és követésére, hanem személyre szabott fitnesz-tanácsokra volna szükségük, amely figyelme veszi adottságaikat, alkatukat és egészségi állapotukat is.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.