Egészség

Mi az alváshigiéné és miért fontos?

  • Szerző:nuus
  • 2019.01.27 | 06:46

A jó alvás az egyik legfontosabb dolog az egészségünk szempontjából.

123rf.com

Az alváshigiéné az alváshoz kötődő szokásokat, normákat jelenti, melyek jelentősen befolyásolhatják alvásunk mennyiségét és minőségét egyaránt.

Az inszomnia hátterében (és ez főként az elalvási nehézségre igaz) sok esetben részben nem megfelelő alváshigiénés szokások állnak. Ezeket gyakran nem is ismerjük föl, vagy nem tulajdonítunk ezeknek különösebb jelentőséget, mivel amíg nincs problémánk az alvással, addig ezekre gyakran oda sem figyelünk. Az insomnia tünetein az alváshigiénés szokásokon való változtatás is tud segíteni, ami növeli az alváshatékonyságot, és az életminőséget is.

A megfelelő alváshigiéné kialakításához fontos végigtekintenünk a napi ritmusunkon és az elalvást megelőző időszakon is. Ebben volt segítségünkre Bodnár Eszter, a SomnoCenter Budapest Alvászavar Központ neuropszichológusa.

Szervezetünk alapvető folyamatai, anyagcsere folyamataink, aktivitási mintázatunk egyaránt változik a nap folyamán. Így fontos, hogy a lefekvés előtti időszak már a lecsendesedésről, a pihenésre, alvásra való ráhangolódásról szóljon. Ennek érdekében fontos a fény mennyiségének csökkentése, a (fizikailag vagy mentálisan) megerőltető tevékenységek, a nehéz ételek, serkentő szerek vagy alkohol fogyasztásának kerülése. Az alkohol (tekintve, hogy erős gátlószer) általában megkönnyíti az elalvást, de paradox ébresztő hatása van az éjszaka folyamán, megzavarja az alvásciklust, így a kipihentséget, az alváshatékonyságot jelentős mértékben rontja.

A rendszeres testmozgás az általános egészségmegőrzés szempontjain túl az alvást is jótékonyan befolyásolja. Ha azonban túl közel van a testmozgás (főként az intenzívebb, kardio-típusú edzésformák) a lefekvés idejéhez, akkor aktivitás- és anyagcsere fokozó hatásából adódóan megnehezíthetik az elalvást.

Az alvási környezet megfelelő kialakítása szintén fontos tényezője az alváshigiénének. A fekhely minősége (a testalkatnak megfelelő matrac, párna), a hálószoba hőmérsékletének szabályozása (sem túl meleg, sem túl hideg), a levegő minősége (szellőztessünk lefekvés előtt), az elsötétítés biztosítása, erős fény kerülése és az erős külső hangingerek kiszűrése szintén hozzájárulnak a jobb minőségű alvás eléréséhez.

123rf.com

Az egyik legfontosabb tényező (mind alváshigiénés, mind inszomnia szempontból) azonban a rendszeresség. Ezzel szintén nem nagyon szoktunk foglalkozni, amíg nincs semmi nehézségünk az alvással, de ugyanúgy, ahogy gyermekkorban fontos a napi ritmus, a szokások, ciklusok kialakítása és szabályozása, úgy felnőtt korunkban is lényeges marad a napi ritmus állandósága.

Különösen fontos ez a lefekvési és felébredési idők tekintetében, így az egyik legfontosabb (és leghatékonyabb) alváshigiénés szempont az állandó időben történő lefekvés és fölkelés.

Sokszor mégis ezt a legnehezebb betartani, de megéri, mivel ez segít kialakítani a szervezet (az alvás-ébrenlétet szabályozó idegrendszeri funkcionális hálózat) számára a napi ritmust, mely segíti az álmosság megjelenését, az elalvást és a nyugodtabb, pihentetőbb alvás elérését.

Amennyiben az alváshigiénés tanácsok betartásának ellenére 30 napnál tovább fennálló alvásproblémákkal küzd, jelentkezzen be szomnológus szakorvoshoz, hiszen alvászavar betegség is állhat a háttérben.

Forrás: Napidoktor.hu

Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló