Egészség

Bizarr módon ezért nő évről évre az allergiások száma

  • Szerző:nuus
  • 2020.01.29 | 16:48

Döbbenetes módon nem csak a környezetszennyezés, de a tisztább otthonok is tehetnek arról, hogy egyre több ember küzd különféle allergiákkal.

Egy friss felmérés szerint elképzelhető, hogy 2026-ra az Egyesült Királyság népességének fele szénanáthával, asztmával és egyéb allergiával küzd majd, amennyiben a jelenlegi tendenciák folytatódnak, és ez vár Európa egyéb szegleteire is. Ennek oka a közlekedéssel járó környezetszennyezésben és a tisztább otthonokban rejlik – derül ki a kutatásból.

Jelenleg négyből egy ember küzd legalább egy típusú allergiával, és évente mintegy 5 százalékkal nő az allergiás megbetegedések száma. A szenvedők fele gyerek, és 2025-re az asztma lesz a leggyakrabban előforduló gyerekkori betegség, aminek egészségügyi költsége a leginkább magasra rúg majd.

A közlekedési légszennyezettség, a kínosan tiszta otthonok (és ezáltal kevesebb gyerekkori fertőzés) mellett a különféle pollenek is komoly problémákat okoznak majd. Az allergiás reakcióval küzdő emberek száma egyre drasztikusabban növekszik, az elmúlt években megduplázódott az ételallergiások száma is.

A legsúlyosabb allergiás reakció, az anafilaxia miatt kórházba szállított betegek száma 1992 és 2012 között 615 százalékkal nőtt.

„Az allergiával küzdő emberek száma és az allergiás reakciók intenzitása elképesztő mértékben növekszik, és ez a tendencia várhatóan a továbbiakban is folytatódik. Várhatóan tíz éven belül a népesség fele küzd majd szénanáthával, asztmával és különféle ételallergiákkal” – fogalmaz a Manchesteri Egyetem munkatársa, Sheena Cruickshank.

Nyitókép: https://pixabay.com/users/sweetlouise-3967705/


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Időjárás
Esős napra ébredünk ma is
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 12.
Sport
Európa bajnok lett Érdi Mária
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 23.