Egészség

Durva vírus jön, ami úgy néz ki, mintha influenza lenne, de nem az

  • Szerző:nuus
  • 2018.01.29 | 12:26

Miközben az influenza is tombol, és az USA-ban már közel negyvenen vesztették az életüket miatta, felbukkant egy ahhoz hasonló másik vírus, ami horrortüneteket is produkálhat, és bele lehet halni. Viszont létezik ellene védőoltás, csak azzal meg van egy kis gond.

Forrás: Pixabay

Adenovírusnak hívják ezt az influenzáshoz hasonló, súlyos szövődményekkel járó betegséget, ami halált is okozhat, és ami egyre gyakrabban üti fel a fejét az utóbbi években, miközben még az orvosok sincsenek annyira hozzászokva, hogy arra gondoljanak, ez lehet a ludas, nem pedig az influenza. Aki megkapja, rendszerint már elég rossz állapotban van, amikor a betegséget diagnosztizálják nála, így ilyenkor már nincs jobb megoldás, minthogy irány a kórház.

Az andenovírus két törzse ellen létezik vakcina, egyelőre azonban csak katonák számára, a hétköznapi polgárokat erre most még nem tesztelik, ezért nem is oltják be, ám ezen a gyakorlaton a Lovelace Légzőszervi Kutatóintézet fertőző betegségekkel foglalkozó orvosa, Adriana Kajon most változtatni szeretne:

Létezik rá oltóanyag, csak a civilek számára még nem engedélyezett, de ez nem jó.

Kajon és kollégái 2011 és 2015 között gyűjtötték össze az adenovírussal kapcsolatos tényeket. Tünetei hasonlóak, mint az influenzának: láz, fejfájás, izületi fájdalom, időnként köhögés, gyomorfájdalom, légzési nehézségek, sőt a betegség egyes törzsei szemfertőzéshez is vezetnek. Az andenovírusnak egyébként 52 különböző törzse létezik. Maga a vírus 2007 környékén tűnt fel, akkor 10 ember halt bele a betegségbe. Kajon és kollégái 2014-15-ben teszteltek 168 diákot, akik influenzásnak tűntek, nagy részük az is volt, de 13-an andenovírussal voltak fertőzöttek.

Az andenovírusos beteg egyébként annyira nem szenved látványosan, mint az, aki influenzás, viszont a betegség szövödményei azok, amik komoly gondot okozhatnak. Volt például egy férfi, akinél tüdőgyulladás, majd légzési elégtelenség lépett fel, majd lélegeztető gépre is kellett tenni, és még egy évvel később is gyakran nehézséget okozott számára a levegővétel. De olyan is volt, akiben semmi nem maradt meg, csak hányt és fogyott egyfolytában.

Kajon szerint a legtöbb klinika és rendelő nem teszteli az andenovírust, de ezen a gyakorlaton szerinte változtatni kell. Egy ideje már nyilvántartást vezetnek azokról, akik megfertőződtek ezzel a betegséggel, hogy minél többet tudjanak róla. De az orvos szerint arra is nagy szükség lenne, hogy a már létező vakcinával oltani lehessen a civil lakosságot is, és nem csak a katonákat. Az andenovírus bármikor az évben felütheti a fejét, de a leggyakrabban és legagresszívebben tél végén vagy tavasszal támad, esetleg a nyár elején.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló