Egészség

Nagyon nem mindegy, milyen pózban alszol

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.01 | 07:02

Ki mint veti ágyát, úgy őrzi egészségét? Betegágyba is kerülhetsz, ha nem jó testhelyzetben pihensz éjjelente.

Átlagban 25 évet alvással töltünk életünk során. Hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, ahhoz elengedhetetlen, hogy kipihenten ébredjünk. A megfelelő ágynyugalom számos előnyt biztosít a test számára; ezek közül kiemelkedik a jó agyműködésben játszott szerepe.

Tisztában vagyunk azzal, mekkora kincs az időnk, ezért pláne fontos, hogy amit ebből alvással töltünk, megérje a belé fektetett órákat. Az alábbi pózok közül válaszd ki a neked megfelelő testhelyzetet, hogy egészségesebbek legyenek a mindennapok (és éjek).

Katona póz

Hanyatt fekve, mintha vigyázzállásba merevednél: karjaid szorosan a szögegyenes tested mellé simulnak. A jógában ismert savászana (hulla) pózra emlékeztető fekvés nem is olyan könnyű, de számos jótékony hatást eredményez: pihentető a gerinc, a nyak és a karok számára, álmatlanság és gyomorsav reflux ellen hat. Ráadásul mellfeszesítő, illetve a fejfájásnak és az arc ráncosodásának sem ad esélyt. Ami viszont ellene szól, az az, hogy a gravitáció miatt a nyelvet lehúzza, ami horkolást okozhat, illetve belesajdulhat a hátunk, kismamáknak pedig egyenesen ellenjavallt.

@kaylesv #sleepingsoldier

A post shared by gemmafranks (@gemmafranks) on

Amit még kipróbálhatsz, hogy fejpárna nélkül fekszel a hátadon, ez a testednek is megnyugvást ad, és talán a horkolás is elkerülhetővé válik. A térded alá viszont tehetsz egy nagyobb vánkost, ami a derekad természetes ívét meg tudja adni.

Tengericsillagként

Maradunk hanyatt, viszont a kezeidet felhozod a füled mellé, mintha tarkóra szeretnéd tenni, a lábadat pedig terpeszbe nyitod. Ezzel szintén jót teszel a gerincednek, a nyakadnak és a gyomrodnak is. Az arc ráncok, a fejfájás és az álmatlanság viszont elkerül majd. Bejöhet viszont a horkolás, apnea és a vállak fájdalma, akárcsak a derék sajgása. Itt is a fejpárna nélküli verzió a tanácsosabb.

Tuskó

Oldalra fekszel, és végtagjaid a tested egyenes vonalába simulnak. A létfontosságú szerveid nyugalma miatt a bal oldaladra tanácsos inkább dőlnöd. Használsz ezzel a gerincednek is, de a hátad és a nyakad is hálás lesz. Nincs horkolás sem, illetve várandósoknak ez a póz a leginkább kivitelezhető.

Ami kellemetlen, hogy a lábad felső része nem kap elég támaszt, ezért derék vagy csípő fájdalom kialakulhat, illetve a bőr is ráncosodhat, plusz a mell is megereszkedhet. Ha akad olyan, akinek a nyaka mégsem szereti ezt a helyzetet, az nagypárnával is tegyen egy próbát. A láb felső részének helyzetét pedig a combok közé vett párnával javíthatjuk.

Sóvárgó póz

Baloldali fekvésben a lábak éppen hogy csak behajlanak, a karokat pedig magad előtt némileg kinyújtod. Az előző fekvés előnyei ugyanúgy megmaradnak, a gyomorégés is elkerül, ráadásul az agyadból így könnyebben ürülnek ki a káros anyagok, és megelőzheted az Alzheimer- és Parkinson-kórt is.  Ami még előny, hogy az éjszaka közepén sem riadsz fel ebből a kényelmes pózból.

#jashquincy #sidesleeping

A post shared by 5hundrew (@chuck.r.p) on

Viszont elnyomod a vállad és karod keringését, meg az idegek egy részét is. Ez utóbbi miatt pedig a belső szervek – gyomor, máj, tüdő – megterhelődnek. A mell és a bőr is petyhüdt lesz. Ha viszont az arcod egy szatén párnahuzattal érintkezik, akkor a ráncok kialakulásának az esélye csökken. A térdeid közé tett párna pedig a láb keringését segíti elő.

Magzatpóz

Továbbra is a bal oldaladon maradunk, de most begörbíted magad: felhúzod a térdeid, és az álladat is lebillented. A nők zöme, 41 százaléka így pihen legjobban. Nincs horkolás, sem gyomorsav, és a kismamák zöme is így dől le. Viszont a gerincnek túl sok lehet már ez a görbület, ami nyak- és hátfájdalomhoz vezethet, plusz a többi oldalfekvéses hátránnyal is számoljunk. Egy kemény párna segíti a nyak pihenését, illetve az, ha átfordulunk a másik oldalunkra az éjszaka folyamán.

Szabadesés

Ha a hasadon fekszel egész éjjel, az a legtöbb szakember szerint ellenjavallt. Maximum a horkolás ellen válhat be, de a gerincnek például eléggé megterhelő. Az arc keringésének is betesz, így ráncokat eredményez. Ráadásul a belső szerveket is elnyomod így. Ha egy picit oldalvást fekszel, már javítasz a helyzeten, főleg ha a gyomrod alá helyezel egy párnát.

Adventurous #sleepingposes with @pippilottiporzellan in wild Exarcheia

A post shared by Elien Ronse (@elienronse) on

Bármelyik póz, amelyik szimpatikus, arra vár, hogy kipróbáld, hátha előnyödre válik, javasolja a Bright Side.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Tech
Már fizetni kell a Google Chromért is
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.