Egészség

Nem akarsz elhízni? Aludj eleget!

  • Szerző:nuus
  • 2017.04.07 | 17:13

Az emberi szervezetben szinte minden összefügg egymással. Még az amúgy olyan távolabbinak tűnő dolgok is, mint az evés, és az alvás.

(kép: Pixabay)
(kép: Pixabay)

Evés közben nem alszunk, alvás közben nem eszünk, de az,

hogy hogyan alszunk, függ attól, hogy mit eszünk, és az, hogy mennyit alszunk, befolyásolja azt, hogy aztán mennyit eszünk.

De kezdjük a legelején, azzal ugyanis már mindenki találkozott, hogy evés után gyakran elálmosodunk. Ennek két oka is van, az egyik pedig az, hogy az étkezéseink általában konkrét napszakokhoz kötődnek, ezek közül pedig az ebéd egybe esik az emberi szervezet cirkadián ritmusának, vagyis a napi biológiai órájának egyik olyan időszakával (délután 2 óra körül; a másik ilyen időszak az éjjeli 2 környéke), amikor a szervezet is kicsit megpihen, így az evéstől függetlenül is hajlamosak vagyunk ilyenkor kevésbé pörögni.

A kaja erre persze rásegít. Több étel tartalmaz ugyanis egy tryptophan nevű aminosavat, ami azon túl, hogy javítja a kedélyállapotot („az evés boldogít”), nyugtató hatása is van. A nagy fehérjetartalmú ételekben sok a trytophan, a szénhidrátok pedig az aminosav felhasználását könnyítik meg az agy számára, így ha olyan ételeket eszünk este, amikben ez a kettő benne van, könnyebben leszünk álmosak.

Vacsorára nagyon jó lehet bedobni egy kis sajtos szendvicset, vagy kekszet tejjel, már ha a könnyű elalvás a célunk. De ugyanúgy Jolly Joker a banán is, aminek magas a szerotonin tartalma. Az agy a tryptophant először szerotinná alakítja, majd azt melotoninná, ami az álmosságot és az alvási ciklust irányító hormon. Szóval csak bedobsz egy jó mogyoróvajas kenyeret egy bögre meleg tejjel, és már alszol is.

Persze a mértékre figyelni kell, mert ha teleeszed magad, nem fogsz jól aludni. Az sem ismeretlen, hogy vannak ételek (például a csípős kaják), és főleg italok, amik pont ellenkező hatást érnek el. Kávé után nehéz elaludni, ezt mindenki tudja, és a kedvenc tutti-fruttis energiaitalunkat se az esti híradó alatt kellene felhörpinteni. Az alkohol megítélése viszont már nem ilyen egyértelmű, sokan ugyanis könnyen elalszanak egy pohár bor vagy egy pofa sör után. Fontos azonban tudni, hogy habár az alkohol tényleg ellazít, és segíti az elalvást, de a mélyalvás elérését már gátolja, ezért előfordulhat, hogy egy gyors elalvás után pár órával már ki is pattan tőle a szemünk.

Azt, hogy mennyi az ideális alvási idő, egy korábbi cikkben már leírtuk, azzal együtt, hogy a nem megfelelő mennyiségű alvás, vagy a megszakított alvási ciklus negatívan befolyásolja az életünket. ennek egyik konkrét megnyilvánulása az étvágyunkra kifejtett hatása. az emberi étvágyat két hormon szabályozza. Az egyik a ghrelin, ami az étvágyat gerjeszti, a másik pedig a leptin, ami ugyanazt csökkenti. Amikor nem alszunk eleget, a szervezetünkben megugrik a ghrelin szintje, míg a másik hormon csökken, így megnő az étvágyunk.

Az kialvatlanság az endocannabinoid nevű lipid mennyiségét is megnöveli, aminek következtében az evés még élvezetesebbé válik. Szóval nem elég, hogy az alváshiány éhesebbé tesz, de ilyenkor még jobban is esik a kaja, ezért többet eszünk. Főleg éjjel. Ennek pedig az elhízás lehet a következménye. Egy kutatás kimutatta, hogy az, aki nem alaudta ki magát, másnap hajlamosabb több zsír fogyasztani, és akár 300 kalóriával többet enni, mint normál esetben. A testsúly elleni küzdelemben tehát az is fontos, hogy alakítsunk ki egy jól működő napi rutint, amiben minden nap ugyanakkor ágyba tudunk kerülni, és le tudjuk aludni a szükséges napi 7-9 órát.

Nagyon leegyszerűsítve: egyét jól, és jól fogsz aludni, aludj eleget, és eleget fogsz enni.

(forrás: sleep.org)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Zene
A KISS eladta a lelkét az ABBA-nak
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 23.
Külföld
Meghalt Derrick felügyelő társa
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 25.
Színház
Kirúgják Udvaros Dorottyát?
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 09.