Életmód

25-ből 22 randiapp veszélyes! Ha nem akarod világgá kürtölni a személyes adataidat, légy óvatos

  • Szerző:nuus
  • 2024.04.26 | 13:10

A Mozilla szakértői 25 népszerű randiappot vettek górcső alá adatvédelmi szempontból, az eredmény pedig lesújtó: 22 alkalmazás hasalt el a teszten.

Fotó: 123rf.com

A randiappok hemzsegnek a potenciális veszélyektől. A legnagyobb baj, hogy ezek az appok szinte minden információt és adatot begyűjtenek rólunk: a fotóktól az érdeklődési körökön át egészen a pontos tartózkodási helyünkig. Ez az adatdömping pedig nem csak kényelmetlen, de egyenesen veszélyes is lehet.

A vizsgálat szerint a randiappok 80 százaléka simán továbbadhatja vagy eladhatja adatainkat reklámozó cégeknek. Így könnyen előfordulhat, hogy a randioldalunk hirtelen tele lesz célzott hirdetésekkel, vagy még rosszabb esetben illetéktelen kezekbe kerülhetnek a privát infóink.

De nem csak a hirdetők jelentenek fenyegetést. Több app, például a Tinder vagy a Hinge is folyamatosan figyeli a pontos tartózkodási helyünket. A Hinge ráadásul még akkor is gyűjti ezeket az adatokat, amikor az app nincs is használatban. Nem túl bizalomgerjesztő, ugye?

Az adatvédelmi szabályzatok pedig mintha szándékosan homályosak lennének. Tele vannak bonyolult jogi szöveggel, amitől a legtöbb felhasználónak elmegy a kedve az olvasástól. Így aztán nem csoda, hogy sokaknak fogalmuk sincs róla, valójában mit is okéznak le a “beleegyezem” gomb megnyomásával.

Mindezek tetejébe még az mesterséges intelligencia is beszáll a játékba. Ezek a bonyolult algoritmusok ugyanazon az adathalmazon pörögnek, amit mi magunk táplálunk. Aggódhatunk hát joggal, hogy vajon mire használják fel ezeket az adatokat a fejlesztők, és eleget tesznek-e a mi adatvédelmi igényeinknek.

Ha neked is fontos az online biztonság, akkor érdemes óvatosnak lenned a randiappok használatakor. Csak olyan infókat adj meg magadról, amik feltétlenül szükségesek a profilodhoz, és kerüld a túl engedékeny beállításokat a telefonodon. Esetleg érdemes olyan alkalmazásokat keresni, amelyek kiemelten figyelnek a felhasználók adatainak védelmére.

Via


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló