Egészség

Sokkal nagyobb eséllyel lesznek rákosak azok a nők, akik éjszakai műszakban dolgoznak

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.04 | 06:48

Egy új tanulmány azt állítja, hogy az éjszakai műszakok nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy a nőknél kialakuljon a rák.

Éjjel dolgozunk? Munkánk megköveteli az éjszakai műszak vállalását? Sajnálatos hír, hogy kutatók a közelmúltban arra jöttek rá: az ilyen munka növeli a rákos betegségek kialakulásának esélyét.

Xuelei Ma, a tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy mivel a mellrák az egyik leggyakrabban diagnosztizált daganatos betegség a hölgyek körében, a korábbi meta-elemzés arra koncentrált, mi lehet az éjszakai műszak és a mellrák kockázat összefüggésének magyarázata – ám a következtetések nem voltak egymással összhangban. Ezekre építve tanulmányozta Ma és kollégái, hogy hosszú távon az éjszakai műszak valóban kapcsolódik-e a nők esetében nagyjából egy tucat rákos betegséghez.

A meta-analízist 61 korábbi cikk adatainak elemzésével készítették el, melyek 114 628 rákos esetet írtak le és 3.909.152 résztvevőjük volt Észak-Amerika, Európa, Ausztrália és Ázsia területéről. A cikkekben 26 kohoranalízis szerepelt, 24 este-kontroll tanulmány, és 11 egybeépített esettanulmány. Valamennyi elemezte a hosszú távú éjszakai műszak és 11 ráktípus kapcsolatát. Később egy másik analízis is született, amely specifikusan a hosszú távú éjszaka munka és 6 ráktípus összefüggésére volt kíváncsi női ápolók esetében.

Összességében, a hosszú távú éjszakai műszak a nők körében a rák kockázatát 19 százalékkal növelte. A specifikus daganatos betegségek elemzésekor a kutatók rájöttek, hogy ezek közül a bőrrák esélye 41 százalékkal, a mellráké 32 százalékkal, a gasztrointesztinális rák valószínűsége pedig 18 százalékkal emelkedett – összehasonlítva ezeket a nőket azokkal, akik nem dolgoztak éjszaka.

Xuelei Ma és kollégái azt is megállapították, hogy a mellrák esélye csak az Észak-Amerikában és Európában élő és dolgozó nőknél növekedett meg. A dolog meglepte őket.

Lehetséges, hogy az itt élő nőknek magasabb a nemi hormonszintjük, amely pozitívan befolyásolja a hormonnal összefüggő rákbetegségeket, így az emlődaganatot is” – mondta el Ma.

A nővérek körében végzett kutatás hasonló eredményeket hozott: azok, akik éjjel is dolgoztak, a mellrák esélyét 58, a gasztrointesztinális rákét 35, a tüdőrák valószínűségét 28 százalékkal növelték, összevetve őket azokkal a nőkkel, akik nem vállaltak éjszakai műszakot. Mindent összevetve a nővéreknek volt a legnagyobb esélyük a mellrák kialakulására, ha éjjel is dolgoztak. A kutatók a műszakok intenzitását is látják emögött. Megállapították ezen felül, hogy minden 5. évvel 3,3 százalékkal emelkedik a mellrák jelentkezésének esélye, ha valaki éjszaka dolgozik.

A korábbi adatok sokaságának szisztematikus integrálásával arra is rájöttünk, hogy az éjszakai műszak számos rákkal pozitív összefüggést mutat a nőknél” – mondta el Xuelei Ma, aki hozzátette: az éjjel is dolgozó hölgyeknek ezek szerint egészségvédelmi programokra lenne szükségük, valamint gyakori szűrésekre, melyek korán kimutathatják, ha valami gond van.

Forrás: Adrina – napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Uncategorized
  • szerző:nuus
  • 2024. 04. 24.