Egészség

Hiába választanak fiatal nőt, a 40-es férfiak talán gyerek nélkül maradnak

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.05 | 17:43
  • trendindex: 2

Többnyire csak arról hallunk, milyen veszélyekkel jár az, ha egy nő későn vállal gyereket, holott a 40 fölötti férfiak esetében harmadára csökken az utódlás esélye.

A 40-42 éves férfiak hiába választanak 30 év alatti partnert, esetükben alig 46 százalékos a sikeres megtermékenyülés esélye. A 30-35 éves férfiak esetében ez az arány 73 százalékos. Mindez egyértelműen megmutatja, hogy a sperma DNS-e idővel károsodik, így ha sikerül is a megtermékenyülés, a gyermek nagyobb eséllyel lesz autista vagy skizofrén.

A 40-42 éves férfiaknak ötödével kisebb esélyük van arra, hogy apák legyenek, mint 30 év alatti társaiknak. További súlyosbítja a helyzetet, hogy a termékenységi problémákkal küzdő férfiak meglehetősen nehezen szánják rá magukat arra, hogy apák legyenek. Ezzel együtt 2000 és 2014 között 7753 pár is egy bostoni termékenységi központtól kért segítséget, akiknek adatait a szakemberek közelebbről is megvizsgálták.

Azok a nők, akik 35 és 40 éves koruk között vállalnak gyereket, a legnagyobb valószínűséggel 30 alatti partnertől esnek teherbe: 30 százalékkal nagyobb a valószínűsége ennek, mintha 30-35 év közötti férfivel próbálnának családot alapítani. Mivel a sperma minősége folyamatosan romlik, az idősebb férfiak körében gyakori a sterilitás, nagyobb a vetélés kockázata, és a különféle rendellenességek is gyakoribbak.

Nyitókép: pixabay.com


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló