Egészség

Nem is gondolnád, mennyi mindenre jó a banán

  • Szerző:nuus
  • 2017.02.09 | 07:28

Számít az is, melyik érési fázisban van.

Pixabay
Pixabay

Azon túl, hogy finom és egészséges, még számos jó tulajdonsággal is bír: vitaminjai és egyéb összetevői megőrzik testünket egy csomó nyavalyától. Attól függ, mennyire érett, más és más hatást tud kiváltani, és még pont trópusi gyümölcs szezon is van, így tudunk válogatni a kínálatból.

A Bright Side összeszedte, miért is érdemes banánt majszolni:

Rákos megbetegedések ellen is véd, mert egy speciális protein található benne, amely tumorölő hatású. Az érettebb, már majdnem „szottyos” példányokban több hasznos anyag van, így emiatt pöttyöset vagy sötétebb színűt érdemes vennünk.

Görcsoldó is, ugyanis ha banánból pótoljuk a szervezetünkből hiányzó ásványi anyagokat, akkor a fájdalmas lábgörcsöket is csökkenthetjük. Kálium és magnézium tartalma az izmainkra jótékony hatást tesz, ezért még a sportolók diétájában is helye van.

Veseproblémák esetén is fontos a kálium, azon túl, hogy megelőzi a vesekő kialakulását, még a rosszindulatú vesedaganatok kialakulásának esélyét is csökkenti 40%-kal, ha rendszeresen fogyasztunk ebből a sárga déligyümölcsből.

Szíverősítőként sem utolsó, és itt szintén a kálium a megfejtés. Akik magas vérnyomásúak, azoknak káliumdús étrendet szoktak javasolni, a szív- és érrendszeri megbetegedések elkerülése miatt. Naponta 1,3 gramm ebből az elemből negyedére csökkenti a szívpanaszokat, ami adag napi 2-3 banán formájában vihető be testünkbe.

Értisztító hatása is közismert. Az érfalakon megtapadó koleszterol-lerakódásoknak üzen hadat, mivel a fitoszterol nevű vegyülete segít kordában tartani a vérben levő koleszterolt, így biztosítja az egészséges keringést.

A gyomorfekéllyel küzdőknek is jót tesz, illetve azoknak, akik ilyesmire hajlamosak. Egy különleges enzimje nagy mértékben segíti az emésztést.

Pixabay
Pixabay

Energiaforrás: igazi vitaminbomba, könnyű emészteni és így azonnal feltölt erővel.

Boldogságot is ad, dopamin tartalma miatt, ami maga az örömhormon. Ezen felül még B-vitaminokat is találunk benne, amik az idegrendszert nyugtatják. Ha mélyponton vagy, dobj be egy banánt.

Még a kettes típusú cukorbetegek számára sem elvetendő csemege, ugyanis főleg a zöldebb banánokban van még olyan fajta rezisztens keményítő, ami élettanilag jó hatással van rájuk. Egy éretlenebb gyümölcs 12,5 grammot, míg az érett már csak 5 grammot tartalmaz.

Karcsúsít is, szintén ennek a teltségérzetet adó, “ellenálló” keményítőnek köszönhetően, mely emésztetlen rostként halad át a szervezeten. Egy intenzív súlycsökkentő edzés során látványos eredményeket hozhat, ha napi 10 grammot viszünk be ebből a keményítőből a testünkbe. Persze a mozgást nem spórolhatjuk meg, és a további energia bevitellel is csínján kell bánnunk.

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
TV
Durva döntést hozott a Netflix
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 03.
Érdekes
Tudtad? A gin tonic gyógyszer is
  • szerző:nuus
  • 2024. 02. 29.