Egészség

8 szuperkaja, amitől a tudósok szerint tovább élhetsz

  • Szerző:nuus
  • 2018.02.20 | 16:43
  • trendindex: 3

Sokan egész életükben azt keresik, mitől élhetnek akár száz évig is, de a titok nyitja nem feltétlen a magunkra kent kencékben és a bevett orvosságokban rejlik, minden a táplálkozásnál kezdődik. Az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás, testi és lelki egészségünk megőrzése a kulcsa annak, hogy akár évtizedekkel meghosszabbíthassuk földi kirendeltségünk határidejét.

Fotó: Pixabay / Photo-Mix CC0

Ha csak nem áll tulajdonunkban a bölcsek köve, kénytelenek vagyunk más módszerhez folyamodni, már amennyiben szeretnénk megünnepelni a 100. születésnapunkat. Sajnos ez a genetikán is múlik, de az is nagyban hozzájárul, hogy mit teszünk a testünkkel a mindennapokban.

Az ételre gondoljunk úgy, mint egy elemre, amely feltölti a szervezetünket energiával, ezért nem mindegy, milyen táplálékot veszünk fel és hasznosítunk. Ezzel napról-napra életerősebbek lehetünk, könnyedén átvészelhetjük a betegségeket és a közérzetünk is javulhat. Persze nem irányíthatjuk, hogy mi történik az életünkben, de ha egészséges, helyes döntéseket hozunk, azt a testünk is meghálálja. A szakértők szerint van néhány olyan étel, melynek rendszeres fogyasztása energiabombaként hat a szervezetünkre, ezekből hoztuk el a 8 legfontosabbat.

1. Vörös áfonya

Fotó: Pixabay / zdenet CC0

Az antioxidánsokban gazdag vörös áfonya húgyúti fertőzések megelőzésében, kezelésében is hatásos, de az érelmeszesedés és a koleszterinlerakódás elkerülésében és a szívproblémák ellen is védelmet nyújt. Az antioxidáns vitaminokban gazdag növény E-vitamint, béta-karotint, C-vitamint, valamint kalciumot, magnéziumot és cinket is tartalmaz, ezekkel védi a szervezetet az öregedéstől, a memóriazavartól és a krónikus betegségektől.

2. Halak

Fotó: Pixabay / congerdesign CC0

Több kutatás is bizonyította már, hogy a rendszeres halfogyasztás megelőzheti a szív- és keringési betegségek kialakulását. A különböző halételek remek forrásai az A- és D-vitaminoknak, melyek képesek semlegesíteni a szabadgyököket, valamint B1- és B2-vitamin is felfedezhető bennük, az ásványi anyagokról már nem is beszélve. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a sovány halak akkor a legegészségesebbek, ha nem bepanírozva, bő olajban sütjük ki őket.

3. Magvak

Fotó: Pixabay / pivisio CC0

A különböző diófélék, olajos magvak egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy a krónikus betegségek kialakulásának rizikóját nagyban képesek csökkenteni. Az emésztési zavarok, magas vérnyomás, diabétesz, csontritkulás és még a demencia kialakulását is megelőzhetjük, ha rendszeresítjük őket az étrendünkben. A mandula, a dió, a napraforgómag és a fenyőmag a leghatásosabb magvak közé tartoznak, ráadásul hasznosságuk mellett igen ízletesek, akár önmagukban is.

4. Kék áfonya

Fotó: Pixabay / elizadean CC0

Vörös testvéréhez képest kevésbé fanyar és savanyú a kék áfonya, melyet igazi csodaszerként tartanak számon, ez pedig nem véletlen. Elsősorban magas antioxidáns-tartalma miatt érdemes magasztalni, sejtvédő hatása az öregedést lassítja, az elmét fitten tartja. A méreganyagok és a zsírsejtek nagy ellensége, ezért a fogyókúrázók is előszeretettel fogyasztják. A gyümölcs színét adó antocianin az agy neuronjainak segít, így memóriánk és koncentrációs képességünk sem kopik majd az évek során.

5. Teljes kiőrlésű kenyér

Fotó: Pixabay / januszj CC0

A teljes kiőrlésű kenyerek és a fehér kenyér közti vita állandó, de az az egy biztos, hogy az előbbi módszerrel készült pékárukban sokkal több elemi rost és fehérje található, ráadásul vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdagabb, mint a finomított fehér lisztből készült kenyerek. Vaj és felvágott helyett fogyasszuk zöldségekkel és friss hallal. Ha a mediterrán országok lakóinak bevált, a mi egészségünkre is jó hatással lesz.

6. Avokádó

Fotó: Pixabay / GerDukes CC0

Manapság az egyik legdivatosabb étel minden bizonnyal az avokádó, melyet számos formában fogyaszthatunk. Köretként, salátába, a reggeli pirítósra, vagy akár szendvicskrémként is megállja a helyét, ezért könnyen beilleszthető az étrendünkbe. Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaz és tele van B-vitaminnal, amely serkenti az agysejtek melatonin-termelését, de a szív- és érrendszeri problémákra is hatásos.

7. Cékla

Fotó: Pixabay / congerdesign CC0

A cékla egy igen megosztó zöldség, nem mindenki rajong édeskés ízéért, pedig rendkívül jót tesz a szervezetünknek rendszeres fogyasztása. Aki csak savanyúság formájában ismerte, az mindenképpen próbálja ki a levét, ugyanis az tartalmazza a legtöbb értékes anyagot. B1-, B2-, B6- és C-vitamin található meg benne, emellett bővelkedik még káliumban, kalciumban, vasban és magnéziumban is. Erős vérképző hatású, segíti a vörösvérsejtek regenerálódását, jó hatással van az izmokra és a hormontermelésre is.

8. Víz

Fotó: Pixabay / Michael-T CC0

Csalóka az utolsó pontunk, de attól még, hogy nem étel, a fogyasztása hihetetlenül fontos. A megfelelő vízmennyiség napi bevitele az anyagcserében, az energiaszint fenntartásában és testünk hidratálásában játszik elengedhetetlen szerepet, ezért nem szabad félvállról venni. Súlyos egészségügyi gondokhoz vezethet, ha nem iszunk elegendő vizet, emésztési problémák, húgyúti fertőzések, krónikus fáradtság is felléphet, de a dehidratáció komolyabb problémákat is eredményezhet.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló