Egészség

A kertészkedéstől jobban érzed magad a bőrödben

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.01 | 14:28

Szép lassan, de elkerülhetetlenül itt a tavasz, irány a kert! Nem csak a veteményesedet teheted rendbe, hanem a tested és lelked egészségét is.

Egyértelmű, hogy a saját veteményesedben megtermelt zöldségek és gyümölcsök sokkal egészségesebbek, de nem ez az egyetlen ok amiért érdemes ásót ragadnod: egy újonnan megjelent tudományos elemzés szerint a kertészkedésnek pozitív hatása van a testedre és a lelkedre egyaránt.

Kevesebb stressz

A szabad levegőn eltöltött aktív időtöltés csökkenti a stressz szintjét és a mentális fáradtságot. Egy tanulmány résztvevőinek 30 percet kellett kertészkedniük, vagy olvasniuk egy stresszes tevékenység után. Mind a két tevékenység csökkentette a stresszt, de a kertészeti munkának szignifikánsabb nagyobb hatása volt.

hans
(Fotó: Pixabay/Hans)

Csökkenő kockázatok

A kertészkedés mozgásban tart, és csökkenti a stressz szintedet, ezzel segít megelőzni az ezzel összefüggő betegségeket és kockázatokat: a cukorbetegségét, elhízásét, és a különböző szívbetegségekét is. Plusz pont, hogy csupa tápanyagdús zöldséget és gyümölcsöt ehetsz, és ehhez elég kimenned a kertbe. Ha nincs saját kerted, akkor keress egy közösségi kertet, ahol még jó társaságra is lelhetsz!

(Fotó: Pixabay/Stevepb)
(Fotó: Pixabay/Stevepb)

Minden zöld

Az eddigiek alapján talán nem meglepő, hogy minél több időt töltesz az ásó és a kapa társaságában, annál boldogabbnak érzed magad: a kertészkedés segít a depresszión és a különböző szorongásokon. A kint eltöltött idő energiával tölt fel, és büszke is lehetsz az elért eredményeidre.

(Fotó: Pixabay/Arieth)
(Fotó: Pixabay/Arieth)

Észnél tart

Egy, a Journal of Alzheimer’s Disease-ben közölt tanulmány szerint a különböző fizikai tevékenységek akár 50 százalékkal csökkenthetik az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. Egy másik tanulmány szerint a hortikulturális, azaz kertművelési terápia nagyon pozitív hatással van a demenciával küzdő páciensek általános jólétére.

(Fotó: Pixabay/Huskyherz)
(Fotó: Pixabay/Huskyherz)

Édesebb álom

A kertben eltöltött idő javíthatja az alvásminőséget: a fizikai tevékenység lefáraszt, de ami még fontosabb, hogy a már említett stresszcsökkentő hatása miatt sokkal könnyebben, és nyugodtabban alszol majd el.

(Fotó: Pixabay/Cuncon)
(Fotó: Pixabay/Cuncon)


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló