Egészség

Nemcsak a kanyaró miatt aggódhatunk, támad a sárgaláz is

  • Szerző:nuus
  • 2017.03.11 | 14:38

Ez a létező legdurvább kór, amit szúnyog terjeszt. Egyelőre csak az amerikai kontinensen okozhat gondot.

Pixabay
Pixabay

 

Makóról aggasztó hírek jönnek a kanyaróról, míg Brazília és környéke pedig sárgaláz járványra készülhet, írja a Gizmodo.

A rettenetes trópusi vírus régi ellensége az emberiségnek, és most úgy tűnik, hogy a brazil partoknál ismét felüti rusnya fejét. A szúnyogok által terjesztett kórokozó jó eséllyel terjedhet el az amerikai kontinensen, és még az Egyesült Államokat is fenyegetheti egy járvány. Gondot okozhat a betegség lefolyása is, illetve hogy van-e elég vakcina raktáron a kór ellen.

A New England Journal of Medicine cikkében Anthony Fauci és Catherine Paules, az ÁNTSz amerikai megfelelője nevében figyelmeztet arra, hogy ugyanúgy terjedhet ez a kórokozó is, ahogyan a zika-vírus és a dengue (náthaláz) kiváltója is. Javasolják, hogy az orvosok és egészségügyi dolgozók legyenek óvatosak, a Brazíliából hazatérő utasok esetében pedig riadókészültségben. Csak icipici esélye van a vírusnak, hogy az Államokban elterjedjen, de attól még ezzel a kockázattal is számolni kell. Jelenleg kevés ember van beoltva sárgaláz ellen, és elérhető oltóanyag sincsen túl sok, ami tovább bonyolíthatja a helyzetet.

A kontinensen egyébként már négy, szúnyogok által terjesztett kór jelent meg 1990 óta, melyek elég agresszíven terjedtek: a dengue kezdte a sort, majd a nyugat-nílusi vírus jött 1999-ben. Aztán a chikungunya-láz következett 2013-ban, végül pedig a világ megismerte a zika nevét, 2015-ben.

A sárgaláz lehet az ötödik fertőzés, mely az utóbbi pár hétben több brazil államot érintett: Minas Gerais, Espírito Santo és Sao Paulo körzetéből jelentettek ilyen típusú megbetegedéseket. A legtöbb fertőzés nagyvárosokon kívül történt, ahol az emberek közvetlenül a szúnyogokkal kerültek kapcsolatba.

December óta 234 olyan esetet rögzítettek, melyekről beigazolódott a sárgaláz, melyből 80 végződött halállal. Több száz megbetegedést vizsgálnak jelenleg is, ami kiugróan magas a korábbi évek itteni adataihoz képest.

Nagyon fontos információ, hogy úgy tűnik, emberről emberre nem terjed a kór. A járvány olyan nagyvárosok környékén tört ki, ahol nem volt bevett gyakorlat a sárgaláz-vakcinával való gyógyítás.

Évtizedek óta nem volt arra példa, hogy nagyvárosi környezetben terjedjen a sárgaláz. A mostani helyzet viszont aggodalomra ad okot.

A sárgaláz még az 1600-as években érkezett Afrikából a kontinensre, és százezrek életét követelte a következő évszázadok során. Az 1900-as évek elején jöttek rá amerikai tudósok, hogy a moszkitók okozzák a fertőzést, és a kórt 1937-re sikeresen el is tüntették. A világ más tájain a WHO szerint jelenleg évi százezren még mindig belehalnak e fertőzésbe, főleg Afrikában és Dél-Amerikában.

A trópusi betegségek irtó gyorsan tudnak terjedni a civilizáció jóvoltából: nagy távolságokat megtevő járműveken utaznak, az egyiptomi csípőszúnyogok potyautasaiként. A népesség növekedése, a higiénés gondok és a szúnyogok szűrésének hiánya csak tetézi a bajt. Földünk lakosságának közel 40%-a olyan helyen tartózkodik, ahol ez a szúnyog fajta megél, és a klímaváltozás is ennek az állatnak dolgozik.

Sajnos az orvosok számára nem könnyű dolog beazonosítani a sárgalázat, ugyanis sosem láthattak még saját szemükkel ilyen megbetegedést. Három-hat nap a lappangási idő, melyet egy influenzának tűnő megbetegedés követ, lázzal, hányással, fájdalmakkal. Bonyolult laboratóriumi eljárás során tudják végül beazonosítani a kórokozót, ami a testben elterjedve, sárgaság mellett belső vérzést és szervleállást is okozhat.

A kórokozó ellen nincsen vírusölő gyógyszer, így a fertőzöttek 20-60 százaléka nagy eséllyel nem éli túl a kórt. A szakemberek szerint ha a sárgaláz beüt, akkor a zika csak gyerekjátéknak fog tűnni hozzá képest.

Ez a létező legdurvább kór, amit szúnyog terjeszt.

A legjobb lenne védőoltással megelőzni a járványt, ahhoz pedig szükséges volna nagyobb készleteket felhalmozni az oltóanyagból. A legtöbb amerikainak egyelőre nem kell kongatnia a vészharangot – de ha valaki brazil utat tervez, akkor időben jelentkezzen védőoltásért.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá 1 hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló
Életmód
Barbie nyugdíjas korba lépett
  • szerző:nuus
  • 2024. 03. 08.