Egészség

Fültisztító pálcikától kapott életveszélyes fertőzést koponyájában egy férfi

  • Szerző:nuus
  • 2019.03.14 | 12:20

Régóta megy a vita a vattás fültisztítók körül. Ez az eset most az ellenzők tábora felé billenti a mérleg nyelvét.

Rohamot és életveszélyes fertőzést kapott egy angol férfi, miután füle tisztításához rendszeresen vattás fültisztító pálcikát használt. Hosszú szenvedés után derült csak ki: a hallójárat mélyére került leszakadt vattadarab volt a ludas.

Fotó: Pixabay CC0

Az orvosok gyakorta javasolják, hogy ne használjunk fültisztító pálcikát, mert megsérthetjük vele a hallójáratunkat, annak hámját és akár a dobhártyánkat is. Nem hiába mondják, ugyanis ennek a módszernek több hátránya is van.

via GIPHY

Nos, a pálcika hátrányairól bőven tudna beszélni az a 31 éves angol férfi, aki gyulladásos tünetekkel, erős fejfájással és görcsös rohamokkal került be a sürgősségire. A férfi korábban el is ájult.

A férfi, mielőtt kórházba került, már 10 napja arra panaszkodott, hogy fájdalmat érez a bal fülében, emellett fájt a feje, szédült és hányt is. Háziorvosa fülgyulladásra gyanakodott, így antibiotikumot írt fel neki. A tünetek azonban nem enyhültek, sőt, a férfi egyre rosszabbul érezte magát, így került be az ügyeletre.

A sürgősségin a férfi elmondta, hogy az utóbbi időben nem emlékezett bizonyos nevekre, zavart volt, és az elmúlt 5 évben többször volt időszakosan fülfájása, és olyan is volt, amikor részlegesen elment a hallása.

A kórházban ezután CT és MR vizsgálatot is végeztek. A beteg koponyájáról készült felvételek kimutatták, hogy a férfi koponyájában folyadékkal teli tályogok vannak, és a hallójáratában is kimutattak egy rendellenes vékony, lágy szövetet. Miután kitisztították a lerakódást a hallójáratából, kiderült, hogy súlyos bakteriális fülfertőzése is van. Így az orvosok újabb antibiotikumot adtak a férfinak. Azonban ez még mindig nem volt elég, így úgy döntöttek a kórházban, hogy altatás során feltérképezik a férfi fülcsatornáját is.

És itt volt a megoldás!

Legbelül találtak egy fültisztító pálcikáról leszakadt vattadarabot, ami szinte már betokosodott, szóval jó régen kerülhetett oda.

Kivették a pamacsot, megtisztították a fülcsatornát, és a fertőzött sejteket is eltávolították az orvosok.

Fotó: Pixabay CCo

A doktorok végül nektorizáló külső fülgyulladással diagnosztizálták a férfit. A gyulladás továbbterjedt a koponya csonthártyájára és az agyhártyára is. Ha nem kezelik időben a beteget, akkor csontvelőgyulladáshoz is vezethetett volna mindez.

Szerencsére, mivel a vattát kivették, a fertőzést kezelték, és a férfi további antibiotikum-kúrát kapott heteken át, végül a beteg meggyógyult.

És ma már nem használ vattás fültisztító pálcikát.

A BMJ Case Reports azt írja, a vattás pálcikák sok kárt okozhatnak, beleértve a gyulladásos tünetetek is. A cikk szerzői szerint amúgy ezek a pálcák csak beljebb tolják a fülzsírt, ami szintén okozhat szövődményeket, például halláscsökkenést.

Egy tanulmány szerint az Egyesült Államokban

évente 34 gyermek kerül be kórházba a pálcikák okozta szövődmények miatt.

 

 

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló