Egészség

Az elhízás a dohányzásnál is súlyosabb probléma

  • Szerző:nuus
  • 2019.03.16 | 06:30

A Gallup felmérése szerint több amerikai tartja súlyosabb problémának az elhízást, mint a dohányzást vagy a túlzott alkoholfogyasztást.

(kép: 123rf.com)

A Gallup-Healthways közös Well-Being Index vizsgálata szerint az amerikai felnőttek több mint 26 százaléka számít testtömeg indexe (BMI) alapján elhízottnak. A magasság és testsúly összevetése alapján számolt BMI skála 18,5 és 25 pont között normálisnak, 25 és 30 pont között túlsúlyosnak, 30 pont fölött elhízottnak minősít.

A Gallup szerint az amerikaiak közel 17 százalékának 30-35 pont közé, 6 százalékának 35-40 pont közé, és 3,5 százalékának 40 pont fölé esik a BMI indexe, amely értékek már az egészségre komolyan ártalmas mértékű túlsúlyt jeleznek.

Az elhízottak jelentős aránya kapcsán a Gallup egy önálló felmérésben vizsgálta, mennyire tartják súlyosnak az amerikaiak ezt a problémát további egészségre káros szokásokkal összevetve. A kérdezés szerint az amerikaiak 81 százaléka tartja a társadalomra nézve súlyos problémának az elhízást, 67 százalék vélekedik ugyanígy a dohányzásról, és 47 százalék az alkoholfogyasztásról.

A Gallup 2003 óta harmadszor kérdezte a fenti problémák megítéléséről az amerikaiak. A három vizsgálat szerint az alkoholfogyasztás negatív megítélése kissé nőtt, majd az első mért, 46 százalékos érték közelébe esett vissza. A dohányzás negatív megítélése 2003 óta mintegy 10 százalékkal, az elhízásé több mint 20 százalékkal növekedett.

A kutatás szerint az amerikaiak gyakorlatilag pártszimpátiától függetlenül aggódnak az elhízás miatt. A republikánusok 79, a függetlenek 81, a demokraták 83 százaléka gondolja komoly problémának az egészségtelen mértékű túlsúlyt.

Napidoktor.hu


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló