Egészség

Tarol a mumpsz Philadelphiában, főleg az egyetemisták vannak veszélyben

  • Szerző:nuus
  • 2018.03.29 | 13:17

A gyerekkorban kapott vakcina után érdemes volna egy ismétlő oltást is adni?

Harvardi kutatók nemrég figyelmeztetést adtak ki, miszerint a mumpsz elleni vakcina némi idő elteltével veszít az erejéből. Sajnos igazuk lett, ugyanis a vírus ismét támad: most épp Philadelphiában ütötte fel a fejét.

A gyermekkori fertőző betegség egy Delaware állambeli táncparti után tört ki: március 13. óta már 19 esetet jelentettek, és még korántsincs vége az ügynek. De Montgomery megyébenis két esetet erősítettek meg, és három bizonytalan beteg is előkerült.

via GIPHY

A fertőzöttek 21 és 35 éves kor között vannak, akik előzőleg megkapták kiskorukban az MMR-oltást, mely elvileg védettséget kellene, hogy biztosítson számukra. Vélhetően a vakcina adagolása korrekcióra szorul, hogy a védettség kitartson az egyetemista korig is.

Minden esetnél a közös szál egy február 10-én lezajlott, mexikói táncpartira vezethető vissza, melyet a wilmingtoni Chase Centerben tartottak. A fertőzés megtörténtétől számítva 12-25 nap lappangás után megduzzadnak a mandulák és a nyálmirigyek, illetve láz és fejfájás is megjelenhet. Ritkább esetben súlyosabb következmények is felléphetnek: süketség, agyhártyagyulladás vagy meddőség formájában. A gyerekkori oltás ezektől az utóbbi szövődményektől egyébként megvéd.

via GIPHY

Amerikában az utóbbi évtizedben megszaporodtak a mumpszos esetek – főleg egyetemeken, ahol összezárva van együtt sok fiatal. A cseppfertőzéssel terjedő vírust a csók, a kézfogás, a közös pohár- és edényhasználat vagy a megosztott szál cigaretta is tovább adhatja.

A kötelező védőoltást egyéves kor után, de az iskolakezdést megelőzően kell abszolválni. Az oltóanyag elavulása mellett egy új vírustörzs is felelhet a mostani megbetegedésekért, a Philly.com szerint. A harvardi szakemberek amellett érvelnek, hogy 18 éves korban egy ismétlő oltást érdemes volna beadatni.


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló